Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia muuttamaan mökkejä ja vapaa-ajanasuntoja kodinomaisiksi. Mökin vanha vaatehuone esimerkiksi muutetaan etätyötilaksi tai huoneita rakennetaan lisää.

”Etätyön yleistyminen ja muut monipaikkaista elämäntapaa helpottavat tekijät lisäävät mahdollisuuksia mökkien tai vapaa-ajan asunnon ympärivuotiseen käyttöön. Samalla kakkosasuntojen toiminnallisuuksien vaatimukset kasvavat, mikä lisää remontti-innokkuutta”, Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi kertoo.

”Mökit ovat nykyään kuin kakkosasuntoja, joista löytyy myös etätyötila. Esimerkiksi vanhasta vaatehuoneesta tai muusta erillisestä tilasta on saatettu rakentaa etätyöpiste, jossa saa olla omissa oloissa työpäivän ajan. Joihinkin kohteisiin on myös rakennettu lisää huoneita, jotta mökissä tai vapaa-ajan asunnossa voidaan viettää aikaa ympäri vuoden ja etätyöskentely on sujuvaa”, Päiväniemi.

HybridiSuomi teetti kesäkuussa 2021 kyselyn, jonka mukaan 27 prosenttia vastaajista aikoo viettää pandemian jälkeen työ- ja vapaa-aikaa kakkosasunnolla, kesämökillä tai vastaavassa vähintään kuukauden vuodessa.

Mökkejä remontoidaan enemmän ammattilaisten avulla

Harri Päiväniemen mukaan ammattilaisten käyttö mökkien remontoinnissa lisääntyy koko ajan. Perinteisten mökkipaikkakuntien asiakaskunnassa on tapahtunut selkeä muutos, sillä nykyään rakentamisen ja remontoinnin ammattilaiset ovat puutavara- ja rakennustarvikemyymälöiden keskeinen kohderyhmä.

Usein mökkiläiset tulevat ammattilaisten mukana valitsemaan pintoja, värejä ja tuotteita. Mökkiläiset ovat nykyään enemmän suunnittelijan kuin rakentajan roolissa, ja yhä useampi luottaa ammattilaisen asiantuntemukseen.
”Vaikka omat taidot riittäisivät suurempaankin remonttiin, haluan korostaa ammattilaisten merkitystä. Satasen säästö remonttikustannuksissa voi aiheuttaa lopulta tuhansien eurojen vahingot. Useimmat tekevätkin itse lähinnä pieniä pintaremontteja, kuten terassin korjaustöitä tai ulkopintojen maalauksia”, Päiväniemi sanoo.

Lue lisää:

Suomalaisten kesäpuuhaa on mökin remontointi

Mökkien pakollisissa maksuissa kunnissa suuret erot – Katso mitkä ovat kalleimmat ja halvimmat kunnat