Kun menet ensimmäistä kertaa mökille talven jälkeen, tarkista ainakin nämä asiat.

Mökin keväthuollon ensimmäinen askel on tarkastaa silmämääräisesti, että mökin ja piharakennusten rakenteet ja katto ovat kunnossa. Katolla käydessä on hyvä putsata samalla myös rännit lehdistä ja roskista. Tarkista myös, ovatko tuholaiset kuten pikkujyrsijät tehneet vahinkoa mökin rakenteisiin tai mahdollisesti varkaat vieneet tavaroita mökistä tai piharakennuksista. Jos tavaroita on viety, kannattaa paikat valokuvata vakuutusyhtiötä varten ennen siivousta.

Talven ajan kylmänä olleen mökin lämmittäminen kannattaa aloittaa varovasti, jotta piippu ei vahingoitu nopeasta lämpötilamuutoksesta. Maltillinen lämmitys ehkäisee myös savuvahinkojen syntymistä mökin sisällä, kun kostean piipun aiheuttamaa ilmalukkoa ei pääse syntymään hormiin.

”Mökin kunnollinen tuulettaminen on tärkeää ennen lämmitystä ja lämmittämisen aikana. Tuulettaminen poistaa ylimääräistä kosteutta mökin sisältä tehokkaasti”, mökkitontteja tarjoavan Finsilva Oyj:n maankäyttöasiantuntija Jukka Suhonen muistuttaa.

Vettä kannattaa laskea putkista hiljalleen ja samala tarkkailla liitoksia mahdollisten vuotojen varalta. Kaivon kunnon ja veden laadun voi tarkastaa aistinvaraisesti, mutta jos jokin niissä epäilyttää, kannattaa puhtaus vamistaa laboratoriotesteillä.

Sähkölaitteita ei kannata laittaa heti päälle vaan antaa niiden lämmetä ja kuivua rauhassa pari tuntia. Myös palovaroittimen kunto on hyvä tarkastaa tässä vaiheessa.

Ensimmäinen siivous kannattaa tehdä imurin sijasta lämpimällä pesuainevedellä, jotta mahdolliset hiirten jätökset eivät nostata ilman myyräkuumetta aiheuttavaa virusta.

Mökkiläisen muistilista

• Tarkasta mökki ja muut rakennukset silmämääräisesti
• Lämmitä varovaisesti
• Tarkasta putket ja veden laatu
• Anna sähkölaitteiden lämmetä rauhassa
• Tarkista palovaroitin
• Siivoa mökki perusteellisesti pesuainevedellä