Suomessa on yli puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joista moni on talvella kylmillään tai ainakin vähällä käytöllä. Mökkien palovahingot lisääntyvät selvästi huhti-toukokuussa, kun mökeille palataan talven jälkeen. Tyypillisin vahinko on ensimmäistä kertaa kylmillään ollutta mökkiä nopeasti lämmittäessä syntyvä nokivahinko. 

Mökkikauden aloitus näkyy keväällä vakuutusyhtiön vahinkotilastoissa. Eniten vapaa-ajan asunnoissa sattuu erilaisia palo-, noki- ja savuvahinkoja kesäkuussa, käy ilmi vakuutusyhtiö Ifin vahinkotilastoista. Vahinkopiikki osuu viikonpäivistä lauantaihin, jolloin mökillä useimmin myös ollaan.

Monet vahingot pystyttäisiin välttämään tulisijan huolellisella käytöllä. Mökkikautta aloittaessa kannattaa mökkiä tai saunaa lämmittää varovasti ja pikkuhiljaa. Kylmää hormia voi myös lämmittää ennen tulen sytyttämistä puhaltamalla sinne lämmintä ilmaa. Äkillinen lämpötilan muutos voi myös rapauttaa piippu ja aiheuttaa siihen halkeamia, joista tuli voi pahimmillaan leivtä mökin rakenteisiin.

Palovahingon taustalla voi olla myös tekemättä jäänyt tai puutteellinen nuohous. Omassa yksityiskäytössä olevan vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit tulee lain mukaan nuohota kerran kolmessa vuodessa.

Nokivahinkojen lisäksi yleisimpiä mökeillä sattuvia vahinkoja ovat Ifin tilastojen mukaan tyypillisesti myös talven jälkeen paljastuvat vuotovahingot, murrot sekä erilaiset myrskyn aiheuttamat vahingot. Mökki tarvitsee aina oman kotivakuutuksen.

Tarkista nämä mökkikauden alkaessa

1. Kurkista katolle: Onko huopa ehjä ja tiivis tai eiväthän peltikaton kiinnitykset tai tiilikaton tiilet ole irronneet. Puhdista myös vesirännit lehdistä ja muista roskista.
2. Tarkista, ettei mökistä ole hävinnyt mitään: Jos mökissä on käynyt murtovarkaita, ota valokuvia tapahtumapaikasta ja aiheutuneista vahingoista ennen kuin alat korjata ja siivota paikkoja. Mökin irtaimistovakuutus korvaa esinevahinkoja, joiden syynä on murto.
3. Jos mökille tulee vesi, varmista vesiputkien kunto: Putkiin talvella jäätynyt vesi voi halkaista putkia. Valuta vettä jonkin aikaa, kun kytket hanan ensimmäistä kertaa päälle ja katso, ettei liitoksista tihku vettä.
4. Katso, etteivät jyrsijät ole asettuneet taloksi ja tehneet tuhojaan talven aikana.
5. Tarkista, että palovaroittimet toimivat ja uusi niiden paristot.
6. Aloita mökin lämmitys pikkuhiljaa.