Mökillä oli seurattu suosikkisarjoja vanhalla 28-tuumaisella kuvaputkitöllöllä digiboxin kautta. Kaukosäädin sanoi sopimuksen irti ja digiboxikin reistaili eikä uusia kanavia tahtonut löytyä. Päätettiin hankkia uusi taulu-tv mökille, samalla saataisiin kookas kuvaputkitoosa tuvasta tilaa viemästä.

Uusi televisio sai paikan tuvan seinältä, mutta pettymykseksi kuvaa ei tullut. Antennivahvistimesta huolimatta signaali oli heikko. Syyttävä sormi osoitti mökin vanhaan harava-antenniin. Sen vastaanottokyky oli varmaankin jäänyt analogilähetysten aikakaudelle.

Tiesimme olevamme jonkinasteisessa katveessa kaukana lähimmästäkin lähettimestä, joten nyt piti panostaa tehokkaimmasta päästä oleviin värkkeihin. Hyväksi havaittu antenni Unix 100 EL saisi nousta katolle ja entinen vaatimaton antennimaston virkaa toimittanut konttoripöydän jalka vaihtuisi kunnon salkoon. Nyt tuli käyttöä aikaa sitten hamstraajana talteen otetulle terästangolle. Antenni ja maston seinäkiinnikkeet löytyivät helposti alan liikkeestä.

Antennimaston maadoitusta ukkosen varalta ei pidä unohtaa. Se tehtiin mökin sähköistyksen ajoilta jääneellä kuparikaapelilla, jonka maahan tuleva osa avattiin päästä punoksestaan luutamaiseksi ja kaivettiin maan sisään.

Asennusten tultua tehdyksi on antenni suunnattava. Oikea suuntaus on ehdoton edellytys parhaan vastaanottokyvyn varmistamiseksi. Omatoimiselle on muutamia eri tapoja suunnata antenni kohti parasta lähintä linkkitornia.

Tällä kertaa antennin suunta löytyi kompassin ja kartan avulla. Kaikki kanavat näkyvät moitteetta eikä mieleisen dekkarisarjan seuraaminen jää mökillä enää väliin.

Lue aiheesta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 7/2013, joka ilmestyi 14.8.