Kesämökki vetää jo hiljalleen puoleensa. Tämän muistilistan avulla päivität mökkisi jälleen käyttökuntoon ja ottamaan kesän vastaan. Kaikkea ei suinkaan tarvitse tehdä kerralla.

Kesämökki puhtaaksi

Avaa ensimmäiseksi mökin ovet ja ikkunat ja tuuleta talven ummehduttama ilma pois. Vie matot, vuodevaatteet ja muut tekstiilit tuulettumaan ulos aurinkoon.

Jättivätkö hiiret nurkkiin papanoita? Siivoa papanat pois rikkalapion ja harjan avulla ja pyyhi pinnat vielä desinfiointiaineella. Vältä imurointia, sillä se voi levittää mahdolliset myyräkuumevirukset huoneilmaan.

Pyyhi pinnat ja kaapit kostealla rätillä ja mielellään desinfioivalla puhdistusaineella. Tee näin etenkin, jos epäilet jyrsijöiden vierailleen kaapeissa. Tyhjennä ja hävitä samalla mahdolliset kaappeihin jääneet vanhentuneet elintarvikkeet.

Pese ikkunat puhtaiksi, jotta koko mökin ilme kirkastuu. Lorauta pesuveden sekaan tilkka kirkkautta tuovaa etikkaa.

Tarkista sähkölaitteiden ja hormien kunto

Nakersivatko hiiret sähköjohtoja? Tarkista johtojen kunto ennen kuin kytket virrat sähkölaitteisiin.

Tarkista palovaroittimen toimivuus ja vaihda tarvittaessa patterit.

Lämmitä ensimmäisellä kerralla takkaa ja kiuasta varovasti pienellä tulella. Kesämökin hormit tulee nuohota vähintään kolmen vuoden välein. Pysyt hyvin laskuissa mökkisi nuohoustarpeesta, kun merkkaat nuohoojan käynnit esimerkiksi käyttämäsi nuohoojan puhelinnumeron viereen.

Tilukset tarkistukseen

Tee kierros mökin ympäri ja tarkista, onko talvi tehnyt tuhojaan mökin rakenteisiin tai routa puraissut maahan.

Käännä huussi kesäasentoon, tyhjennä nestekanisteri ja syksyllä maatunut jäte.

Kurkista kaivoon. Eihän sinne ole päässyt kutsumattomia vieraita? Pumppaa kaivo tarvittaessa tyhjäksi, pese renkaat juuriharjalla ylhäältä alaspäin ja poista kaivon pohjalle kertynyt liete. Pohjalla pitäisi olla noin 20 cm ruosteetonta soraa tai karkeaa hiekkaa.

Puhdista terassit, katokset, laituri ja puutarhakalusteet ensin harjaamalla roskat pois. Pese terassi ja puutarhakalusteet miedolla pesuaineella ja vedellä tai rakennusmateriaalille tarkoitetulla omalla aineella. Öljykäsittely suojaa niin terassia kuin puutarhakalusteita ja pidentää niiden käyttöikää. Suihkutettavat suojaöljyt ovat käteviä puutarhakalusteiden huoltamisessa. Tee käsittelyt vasta sitten, kun lämpöä on riittävästi.

Lue tästä vinkit puutarhan kasvien kevätleikkaukseen.