Asuntokaupan vuotta 2020 leimasivat poikkeuksellisen rajut käänteet. Korona karkoitti aluksi niin ostajat kuin myyjät, mutta mökkikauppa ampaisi nopeasti ennenäkemättömiin lukuihin.

Keväällä 2020 asuntojen kauppamäärät laskivat koko toimialalla jopa kolmanneksen, mutta nousivat syksyllä monin paikoin kasvuun. Esimerkiksi Kiinteistömaailman myymien asuntojen arvo nousi koko vuoden osalta noin 3 prosenttia lähes 2,6 miljardiin euroon.

Kiinteistömaailman kasvu tehtiin käytettyjen asuntojen ja kiinteistöjen kaupalla. Erityisesti loppuvuoden vahvat kaukkakuukaudet nostivat käytettyjen asuntojen kauppamäärän reilun 2 prosentin kasvuun.

”Korona aiheutti asuntokauppaan huhti-toukokuussa syvän v-ilmiön, mutta toivuimme siitä nopeasti”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

”Erityinen buumi nähtiin vapaa-ajanasuntokaupassa, jossa kauppamäärät kasvoivat vuoden aikana yli 30 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.”

Uudisasuntojen kauppa hiipui

Asuntokaupan tavat myös muuttuivat, kun kotikäyntejä ja näyttöjä virtualisoitiin. Digitaalisesti hoidettujen kauppojen osuus nousi parhaimmillaan lähes 30 prosenttiin.

Uudisasuntojen kaupassa vuosi 2020 lähti liikkeelle suhteellisen vilkkaana, mutta hiipui loppuvuotta kohti. Syynä tähän oli tarjonnan vähyys.

Kiinteistömaailma ennakoi vuoden 2021 alkuvuodesta muodostuvan varsin vilkkaan.

”Kiinteistömaailman verkkopalvelun kävijämäärien selkeä kasvu sekä myyjä- että ostajapuolella vuodentakaiseen verrattuna ennakoi kaupan jatkuvan vilkkaana. Kohteiden hakuja ja yhteydenottopyyntöjä tehdään aktiivisesti”, Kyhälä sanoo.

”Myytävää on edelleen tavanomaista vähemmän, mutta meillä tilanne on parantunut vuoden loppua kohden. Sekä marras- että joulukuussa saimme edellisvuoden vastaavaa ajankohtaan nähden enemmän asuntoja myyntiin, mikä mahdollistaa kaupallisesti vilkkaan alkuvuoden”, Kyhälä sanoo.