Kerros- ja rivitalokaupassa ei ole isoja eroja kuukausien välillä, mutta talvi on aiemmin hiljentänyt kesämökkikaupan. Nyt siihen on tulossa muutos, jonka kiinteistönvälittäjät ovat jo huomanneet.

Jos talvi on luminen, käy mökkikauppa selvästi hiljaisesti. Tänä vuonna kiinteistönvälittäjät ovat huomanneet tilanteen olevan kuitenkin toisin. Kun lumiraja on Suomessa ollut jo viikkoja korkealla, ovat mökinostajat lähteneet liikkeelle.

”Mökinostosuunnitelmia tehdään tänä talvena selvästi keskivertovuotta aikaisemmin”, kertoo Mikkelin Kiinteistömaailma-yrittäjä Pertti Orava.

Hän kertoo, että kyselyitä eteläisessä Savossa myynnissä olevista vapaa-ajanasunnoista tulee tällä hetkellä päivittäin. Tilanne on selvästi erilainen kuin lumitalvina, jolloin mökkikauppakausi käynnistyy isosti vasta kevään korvilla.

Sula mökkitie vie perille

Kun mökkitiet ovat avoimia, pääsevät asiakkaat perille asti tarkastelemaan tiluksia. Myös tontin pinnanmuodot ovat näkyvissä lumettomassa maassa.

”Esimerkiksi yhdestä vuodenvaiheessa myyntiin tulleesta vapaa-ajanasunnosta sovittiin meillä juuri kaupat. Ei se ihan tavallista ole ollut, että keskitalvella kaupat tehdään kesämökistä muutamassa viikossa”, Pertti Orava kertoo.

Hän uskoo, että jos talvet jatkuvat yhtä vähälumisina, tulee se tasamaan myös mökkikaupan vuodenkiertoa.  Talvella ostettu mökki on siten valmiina odottamassa kesää ja lomalaisia.