Mökkikauppa nousi alkuvuodesta 17 % viime vuoden vastaavana ajankohdan lukemista. Raksystems muistuttaa, että fiksu ostaja selvittää mökin kunnon ennen kauppoja.

Maanmittauslaitoksen mukaan Suomessa myytiin tammi-toukokuussa 17 % enemmän mökkejä kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Myös mökkien hinnat ovat selvässä nousussa.

Rksystems Insinööritoimisto Oy:n kuntotarkastusyksikön johtaja Kim Malmivaara suosittelee olemaan mökkikaupoilla realisti. Mökeissä voi piillä vakavia ongelmia, joiden korjaaminen on kallista ja vie aikaa. Erityisen haastavaa vaurioiden havaitsemisessa on, että ne sijaitsevat usein mökin omistajan silmiltä piilossa.

’’Noin 55 % kuntotarkastamissamme kohteissa on havaittu vaurioita, puutteita ja virheitä. Mikäli haluaa mökille rentoutumaan eikä itselleen turhia murheita, on mökin kunto hyvä varmistaa ennen kauppoja’’, Malmivaara kertoo.

Säilytä mökin hyvä kunto

Maanmittauslaitoksen mukaan mökin hintaan vaikuttavat sijainti, varustelu ja kunto. Sijainnillisesti paras paikka mökille on suurien kasvavien kuntien läheisyydessä isojen vesistöjen rannoilla. Keskimääräinen matka vakituisesta asunnosta mökille oli vuonna 2019 Tilastokeskuksen mukaan 92 kilometriä.

Usein mökin sijaintiin ei voi itse vaikuttaa, mutta sen varustelua tai kuntoa on mahdollista parantaa. Mökin omistajan on hyvä ylläpitää mökkinsä kuntoa, jotta sen arvo säilyy. Myös mökin varustelu kannattaa päivittää tasaisin väliajoin.

Mökin ostajan voi olla vaikea arvioida mökin kuntoa itsenäisesti. Pientalokaupassa yleisesti käytetty Asuntokaupan kuntotarkastus sopii myös mökin nykytilan selvittämiseen. Tarkastuksessa rakennusalan asiantuntija antaa puolueettoman näkemyksen kiinteistön kunnosta, korjaustarpeista ja riskeistä.

’’Kuntotarkastus ei tarkoita, että mökki on virheetön. Esimerkiksi 50 % kuntotarkastamiemme pientalojen sadevesien poistojärjestelmille ja salaojille on suositeltu lisätutkimuksia. Myös nämä niin sanotut jatkotutkimukset tulee muistaa tehdä ennen kauppoja varmistuakseen mökin todellisesta kunnosta.’’

Lue lisää:

Tarkista mökin sähköjohdot ikävien yllätysten varalta

Myös talviasuttava mökki kaipaa suojaa talveksi

Huolla kesämökki syyskuntoon