Mökin riittävä lämpö ja ilmanvaihto sekä ikkunoiden tiivisteiden kunnon tarkastaminen ovat mökkiläisen tärkeimmät huolehdittavat asiat talven varalle.

Mökin talvihuollon tärkeät tekijät riippuvat siitä, pidetäänkö mökissä peruslämmitys vai jätetäänkö se talveksi kylmilleen.

Talvella sopiva peruslämpö mökille on noin 10°C. Siinä lämpötilassa putket eivät jäädy ja sähkölaitteet pysyvät kunnossa. Tiskikaapin ja muiden vesikalusteiden ovet kannattaa jättää talven ajanksi raolleen, jolloin lämpö pääsee paremmin kaapin sisään. Jos mökki on talven kylmillään, on vesiputket, astianpesukone ja kaikki vesiastiat syytä tyhjentää.

”Lämmön lisäksi on huolehdittava mökin riittävästä ilmanvaihdosta, ettei kosteusvauriota pääse syntymään. Tulisijojen hormin pellit, tuhkaluukku ja mahdolliset ilmanvaihtoräppänät on hyvä jättää raolleen, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Ikkunoiden ja ovien tiivisteet on hyvä tarkistaa ja vaihtaa, mikäli ne eivät ole kunnollisia”, mökkitontteja tarjoavan Finsilva Oyj:n maankäyttöasiantuntija Jukka Suhonen muistuttaa.

Vesirännien ruostumista voi ehkäistä putsaamalla niistä syksyn lehdet ja roskat ennen kuin ne jäätyvät kiinni. Samalla kannattaa tarkistaa katon kunto ja puhdista se roskista ja sammaleesta. Työturvallisuudesta kannattaa huolehtiä käyttämällä turvavaljaita.

Varkaiden vuoksi on hyvä tarkistaa ovien lukitus ja viedä arvokkaimmat tavarat pois mökiltä tai laittaa ne lukkojen taakse. Jotta jyrsijät eivät kiinnostuisi mökistä, kannattaa kuivaruoat viedä pois mökistä tai säilöä tiiviisiin astioihin.

Talvikauden muistilista:

• Huolehdi peruslämmöstä ja ilmanvaihdosta
• Säilö irtaimisto lukkojen taakse
• Vie runsaasti kosteutta keräävät tekstiilit, esimerkiksi pellavat, pois mökiltä talven ajaksi
• Siivoa katto ja rännit roskista sekä tarkista katon kunto
• Poista jyrsijöitä houkuttelevat ruoka-aineet tai säilö ne huolellisesti
• Innostu ensi kesästä ja tee remontit ennen mökkikauden alkua