Mökkiloman voi viettää rauhassa, kun aloittaa sen tarkistamalla mökin sähkölaitteiden kunnon ja toimivuuden. Katso että pistorasiat ja muut sähkölaitteistot ovat ehjiä ja toimivat niin kuin pitääkin.

”Mitä vanhempi mökki on kyseessä, sitä tärkeämpää on tehdä yleiskatsaus sähköistyksiin ja tarkistaa esimerkiksi huoneiden pistorasiat. Niissä ei saa näkyä mitään tummentumia eikä halkeamia, joista uteliaat lapset – tai lemmikit – pääsisivät koskettamaan laitteen jännitteisiä osia”, opastaa Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin tekninen asiantuntija Jenna Kauppila.

Vuokramökin sähkölaitteistosta on vastuussa mökin omistaja, joka voi olla yksityishenkilö, yritys tai yhdistys.

”Vaikka päävastuu onkin omistajalla, on tärkeää, että myös mökin vuokraajat kantavat vastuuta sähköturvallisuudesta ja ilmoittavat omistajalle – tai mökin vuokravälittäjälle – havaitsemistaan puutteista ja jo siitä, jos jokin sähköistyksessä huolestuttaa”, toteaa Kauppila.

On hyvä tarkistaa, onko mökissä vikavirtasuojakytkin. Se katkaisee sähkön esimerkiksi tilanteessa, kun laitteen runko tulee vian takia jännitteiseksi. Nykyisin vikavirtasuojausta edellytetään uusiin rakennuksiin, mutta vanhemmista taloista se voi puuttua.

Mökkiloman tsekkauslista

Kun vuokraat mökkiä, tiedosta se, että ei ole lainkaan itsestään selvää, että rakennuksen  kaikki sähköistykset ovat aina täydellisessä kunnossa ja että joku huoltaa ja varmistaa säännöllisin välein niiden turvallisuuden.

  • Tarkista, että pistorasiat ja katkaisijat ovat ehjät.
  • Tarkista muu sähkölaitteisto kuten esim. kiuas ja lämpöpatterit, että ne ovat ehjät ja toimivat kuten pitää.
  • Onko mökissä vikavirtasuojakytkin? Jos on, testaa testikytkimen kanssa sen toimivuus eli että se todellakin katkaisee sähköt.
  • Katsele sähköistyksiä pikkulapsen perspektiivistä, ovatko sähköjohdot ja sähköpistokkeet vahingoittumattomia niin, ettei niissä ole mitään halkeamia ja pistokkeet kiinnittyvät pistorasioihin tukevasti.
  • Muista ilmoittaa havaitsemistasi sähköistyksen puutteista mökin omistajalle/välittäjälle

Jos itse olet vuokramökin omistaja, STUL kehottaa sinua olemaan tietoinen vastuistasi sekä tarkistuttamaan ja huollattamaan sähköistykset riittävän usein.

Lue lisää:

Sähköt kuntoon ennen kuin kärähtää

Sähköpalo alkaa yhä useammin valaisimesta