Tavanomaisten mökkirantojen ruoppaukseen ja vesialueiden kunnostukseen on kohtuullisen pienikokoista, helposti siirreltävää, mutta silti työssä tehokasta laitteistoa. Kaluston siirto rantatontille onnistuu maasturilla ja sen perävaunulla, jolloin mukana kulkevat ponttonilautta ja kevytruoppaaja letkuineen. Kaluston rantaan ”raijaaminen” tontilla ei edellytä ajotietä, vaan kalusto siirtyy rantaan kahdella rotevalla miehellä.

ruoppaukseen tarkoitettu sininen laitteisto

Mikäli ruoppauskohteessa tarvitaan myös kaislikon niittoa, vaatii niittolaitteella varustettu työvene vesillelaskua varten loivan rannan. Ellei sitä sattuisi omalta tontilta löytymään, niin lähistöllä sellainen varmastikin on. Kevytruoppaus edellyttää ilmoitusta kunnan ympäristöviranomaiselle sekä naapureiden ja vesialueen haltijan (jakokunta) suostumusta.

Vuonna 2004 perustettu vantaalainen Finnvatek Oy on yksi niistä muutamasta pienyrityksestä, joka on erikoistunut mökkirantojen kevytruoppaukseen sekä kaislan ja vesikasvien niittoon ja tarvittaessa myös korkeatasoisen laiturin toimitus- ja asennuspalveluun.

Finnvatek-yrittäjänä toimiva Arto Vainikainen kertoo kiinnostuksensa mökkirantojen ruoppaukseen syntyneen vierailuilla tuttavien kesäpaikoissa. Urheilusukellusta harrastavana hänellä oli usein mukanaan sukelluspuku.

”Utelias kun olin, tulin tutkineeksi tuttavieni kesämökkien ranta-alueet ja sain huomata niiden usein olevan kovin matalia ja pehmeäpohjaisia. Rantavesissä kahlatessani tulin ajatelleeksi, että näistähän saisi hyviä uimarantoja kun tuon pehmeän liejun pumppaisi vain pois.”

Arto Vainikainen alkoi tutkia markkinoilta olevaa kalustoa ja löysi lohjalaisen Mamec Oy:n kehittämän kevytruoppaajan, jonka perusrakenne pohjautui maataloudessa käytettyyn lietepumppuun. Pian sellainen kevytruoppaaja oli myös Finnvatekin käytössä.

Mamec-kevytruoppaajassa on voimanlähteenä Hondan ilmajäähdytteinen, 6,5-hevosvoimainen ja nelitahtinen bensiinimoottori. Ruoppaajan rungon pituus on normaalisti noin kaksi metriä. Rungon alapäässä oleva pumppu on varustettu liukurengastiivisteellä ja kuulalaakeroinnilla. Imuaukosta ulostyöntyvä juoksupyörä yhdessä hammasrenkaan kanssa toimii kasvijuurien repijälaitteena.

Pumpun tuotto on vedellä mitattuna yli 1000 l/min ja nostokorkeus yli 20 metriä. Tuottoon ja nostokorkeuteen vaikuttaa siirtomatkan pituus, joka voi olla 100-150 m. Ruoppaussyvyys on enimmillään lähes kaksi metriä. Jos pumppupesän syvyys vedessä jää alle 50 sentin, syntyy pumpun päälle ilmatasku ja pumppu imaisee vain ilmaa, joten aivan rantaviivaan asti ei aina voida ruopata.

Lietteen siirtoputkeksi soveltuu 2,5″ tai 3″ muoviletku. Pumpusta lähtevä letku on spiraalivahvistettua muoviletkua, johon pikaliitimellä varsinainen poistoputki kytketään.