Ulkosaunan kunto on hyvä käydä läpi ennen talven tuloa ja huoltaa esimerkiksi lauteet ja kiuas, jos rakennus on talven käyttämättömänä.

Maassamme on jopa 600 000 mökkiä, joista suuri osa ei ole talvikäytössä. Myös omakotitalon vieressä voi olla ainoastaan kesäkäytössä oleva sauna. Kylmillään oleva sauna on järkevää valmistella talveen. Silloin rakennuksen ja laitteiden käyttöikä pitenee ja uudelleen käyttöön ottaminen on miellyttävää.

”Suuret lämpötilaerot eivät haittaa pihasaunaa, mutta muhimaan jäänyt kosteus voi tehdä tuhoa. Jäätyessään vesi voi vaurioittaa vesiputkia, kiuaskiviä ja kosteus pilata puurakenteita”, Harvian saunatehtaan johtaja Vesa Vehmaa sanoo.

Sauna kannattaa siivota vähintään kerran vuodessa. Saunahygienia ja käyttömukavuus paranevat käyttämällä harjaa, vettä ja puhdistusaineita. Puhdistusta kaipaavat puupinnat kuten lauteet ja paneelit. Kiuas kannattaa siivota roskista ja poistaa lika kivistä. Pesun ja puhdistuksen jälkeen saunan tulee kuivua mahdollisimman hyvin.

Pese lämpimällä vedellä

Siivouksessa tärkeintä on puhdistaa saunan sisäpinnat. Rakenteet ja laitteet käydään läpi, puhdistetaan ja tarkistetaan silmämääräisesti. Mikäli säät vain sallivat, saunan ulkoiset osat kuten vesikatto ja rännit kannattaa tarkistaa ja puhdistaa. Yksityiskäytössä oleva sauna tulee lain mukaan nuohota joka kolmas vuosi.

”Ulkosauna on usein luonnonveden äärellä. Pesu tulee edulliseksi ja vettä on käytössä riittävästi. Vesipumppu tulee nostaa esimerkiksi järvestä talveksi pois ja kylmillään olevan rakennuksen vesiputket tyhjentää”, Vesa Vehmaa muistuttaa.

Lauteet kannattaa kastella lämpimällä vedellä, jolloin puun syyt avautuvat ja lika irtoaa helposti. Sen jälkeen lauteet siivotaan pehmeällä harjalla ja emäksisellä puhdistusaineella. Harjaaminen tehdään puun syiden suuntaisesti. Lopuksi lauteet huuhdellaan pariin kertaan ja annetaan rakenteiden kuivua. Pesemiseen sopii parhaiten lämmin ja huuhteluun kylmä vesi. Myös lauteiden alapuoli tulee puhdistaa.

Tarkista kiuas ja lämmitä

Myös saunan kiuas kaipaa huolenpitoa. Puulämmitteisen kiukaan arina ja tulipesä kannattaa tarkistaa. Ne joutuvat koville lämpötilan kohotessa ja erityisesti, jos saunaa lämmitetään tiuhaan ja varsin kuumaksi. Kieroutunut arina vaikeuttaa tulen sytyttämistä ja voi hankaloittaa tulisijan vetoa ja lämpiämistä.

”Tarkista vaikka taskulampun avulla tulisijan kunto sisältä ja ulkoa. Katso etteivät tulipesän seinät ole palaneet puhki, arina ole halkeillut tai vääntynyt. Puhki palaminen ja käyttökelvoton arina ovat puulämmitteisen kiukaan tavallisia pulmia”, Vesa Vehmaa kertoo.

Jos ulkosaunassa on löylyautomaatti, se tulee tyhjentää vedestä. Automaatit ovat yleistyneet sähkölämmitteisten kiukaiden mukavuutta lisäävänä laitteena ja löylynheittäjänä. Kiukaasta voi saada lämpöä ja löylyä vain nappia painamalla. Automatiikka hoitaa lopun.

Kun lauteet ja pinnat on siivottu, kiuas puhdistettu ja kenties saunan ulkoiset osat myös läpikäyty, on aika lämmittää sauna. Lämmitys kuivattaa puhdistetut pinnat ja kesäsauna on valmis talvilevolle.