Mökkisuihku on kätevä vaihtoehto pesuvatimenetelmän rinnalle. Markkinoille on tullut paljon erilaisia ulko-, puu­tarha- ja mökkisuihkuja.

Parhaassa tapauksessa paikka pikaiseen ja vaivattomaan suihkutteluun on ulkotiloissa sen paikan läheisyydessä, jossa aikoo paljutella tai saunoa. Jos paljulle on talolta matkaa, voi tuntua vaivalloiselta peseytyä sisällä, kääriytyä pyyhkeeseen tai kylpytakkiin, pukea jalkineet ja vaeltaa sitten hyttysten syötävänä paljulle.

Kesäkäyttöön tarkoitettu ulkosuihku helpottaa elämää myös silloin, kun toinen vaihtoehto olisi saunomisen aluksi puuhastella ja puljata pesuvateihin pesuvedet. Suihkuttoman piha-, ranta- tai tynnyrisaunan kupeessa pihasuihku onkin erityisen kätevä.

”Ulkosuihku on ekologinen ratkaisu ja helppo käyttää. Se ottaa vetensä puutarhaletkusta ja vesi lämpenee suihkun runkorakenteessa auringon avulla. Lämmintä vettä riittää 10–20 minuutin suihkuun, suihkumallista riippuen”, sanoo ulkosuihkuja maahantuovan Pisla Oy:n myyntijohtaja Jarkko Kaartinen.

Asennus on yksinkertaista

”Ulkosuihkun asennukseen on pari helppoa tapaa. Suihkun saa toimintakuntoon ilman erityisiä asennustaitoja, suihkun osat vain liitetään yhteen kiertämällä. Suihkun voi kiinnittää tukevasti maahan samanlaisella kiila­maisella maa-ankkurilla tai tolpanjalalla, joilla juntataan aidanseipäät maahan.”

”Jos maa on kallioista tai kiilan asentaminen ei muuten houkuttele, suihkun voi ruuvata kiinni puiseen asennusalustaan tai vaikkapa puiseen terassiin. Ritilämäinen puualusta on hyvä ratkaisu asennustavasta riippumatta, sillä sen päällä seisoskellessa myös jalat puhdistuvat”, Kaartinen opastaa.

Myös vesiliitäntä on yksinkertainen: vesiliitäntä sujuu pikaliittimellä suoraan vesipostin tai vesiautomaatin letkuun. Rajoituksiakin on: jotta vesi nousee suihkuun, veden paineen on oltava vähintään 1 bar. Myös järvivesi toimii, sillä vesiliittimen suodatin siivilöi roskat ja epäpuhtaudet vedestä.

Pislan ulkosuihkuja on tilavuudeltaan neljää eri mallia, joiden varren tilavuudet ovat 18, 20, 35 ja 40 litraa. Erillistä vesien keruuallasta ei suihkun alle tarvita, sillä vesimäärät ovat pieniä. Toki suihkun sijoittelu tontilla kannattaa miettiä niin, että maaperä sen lähellä ei ole esimerkiksi savista ja helposti liettyvää.

Rantamökillä ulkosuihkussa peseytyvän on noudatettava samoja sääntöjä kuin muidenkin pesuvesien suhteen. Pesu- ja tiskivedet on imeytettävä maahan kaukana rannasta.

Rannan läheisyydessä ulkosuihkussa ei siis käytetä pesuaineita, pelkkä vesi riittää. Silloin ulkosuihkun voi kiinnittää vaikka laituri päähän.

Otimme selvää markkinoilla olevista mökki- ja puutarhasuihkumalleista. Katso malleista lisätietoa digilehden artikkelista.

Mökkisuihkuun lämmintä vettä ilmaiseksi

Ulkosuihku on hyvä sijoittaa paikkaan, jossa aurinko pääsee lämmittämään sen pintaa mahdollisimman hyvin.

”Suihkun musta runko-osa toimii samalla lämpimän veden vesisäiliönä. Puutarhaletkusta tuleva kylmä vesi lämpenee ilmaiseksi pelkän auringon voimalla. Auringon ei tarvitse porottaa edes täydellä terällä, puolipilvisyyskin riittää. Syvään varjoon suihkua ei kannata kuitenkaan asentaa”, sanoo Pisla Oy:n Jaakko Kaartinen.

Veden lämpenemiseen kuluva aika riippuu kesäsäästä ja suihkun koosta. Hellekesän auringon tykityksessä suihkun vesi voi lämmetä nopeasti todella kuumaksi, mutta ulkosuihkun sekoittajan termostaatilla veden lämpötilaa voi säädellä portaattomasti.

Uutta vettä virtaa puutarhaletkusta suihkuun lämpenemään sitä mukaa kuin sitä käytetään. Lämmintä vettä on siis aina täysi määrä käytössä eli suihku ei yllättäen tyhjene.