mökkitontit

Mökkitonttien hintojen nousu tasaantui

Vuonna 2009 lomakiinteistökauppa oli verkkaista. Mökkikauppa kävi lähes entiseen tapaan, mutta rakentajat tekivät lomatonttikauppoja maltillisemmin. Tonttien myynti laski 25 prosenttia edellisvuodesta. Tämän vuoden alku lupaa parempia aikoja, mutta huippuvuosien kauppamääriin ei vielä hetkeen päästä.

Rantamökkien hintojen nousu tasaantui viime vuonna. Ranta-asemakaava-alueella sijaitsevien mökkien hinnat laskivat seitsemän prosenttia, mutta haja-asutusalueella hinnat nousivat kahdella prosentilla. Vaikka tonttikauppoja tehtiin viime vuonna vähän, jatkoivat hinnat nousua. Ranta-asemakaava-alueen rantatonttien hinnat nousivat koko Suomessa noin 16 prosenttia, kun taas haja-asutusalueilla tonttien hinnat hieman laskivat (- 3 %).
Hinnat selviävät Maanmittauslaitoksen kehittämiskeskuksen erikoistutkijan Juhani Väänäsen kokoamasta kauppahintatilastosta.

Uudellamaalla rantamökkien hinnat ovat pysyneet muutaman vuoden samalla tasolla. Viime vuonna hinnat laskivat kolme prosenttia ja mökin sai keskimäärin 155 000 eurolla. Hintahajonta on tosin suuri, sillä kalleimmasta huvilasta maksettiin Kirkkonummella jopa 2,3 miljoonaa euroa. Haja-asutusalueilla hinnat tippuivat kolme prosenttia, mutta rantakaava-alueilla mökkien hinnat jatkoivat vielä nousua. Mökkejä myytiin lähes 15 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2008.

Mökkien hinnat vaihtelevat Uudenmaan länsirannikolla 150 000 eurosta 250 000 euroon. Helsingistä itään päin ajettaessa hinnat pysyvät samalla tasolla Porvooseen asti, mutta siitä itään hinnat lähtevät laskuun ja ovat Kymenlaaksossa 50 000–150 000 euron tasolla. Rannikkoa länteen lähtiessä hinnat eivät laske yhtä paljon. Turun seudulla hintataso vaihtelee 150 000 euron molemmin puolin ja vasta Satakunnan puolelle siirryttäessä rannikon mökkien hinnat ovat Kymenlaakson tasolla. Saaristomeri onkin ainutlaatuinen maailmassa.

Päijänteen eteläpäästä mökin saa reilulla 100 000 eurolla, samoin kuin Saimaan seuduilta. Pohjoisemmassa Kuopion seudulla keskihinnat laskevat alle 100 000 euron. Lapista mökin saa keskimäärin 50 000 eurolla, samoin kuin Pielisen seudulta. Hiihtokeskuksissa on kuitenkin oma hinnastonsa.
Pohjanmaan rannikolla mökit maksavat noin 60 000–100 000 euroa.

Rantamökin ostajalle on tarjolla myös syviä sudenkuoppia. Myynnissä on runsaasti omarantaiseksi mainostettuja mökkejä. Tarkempi tarkastelu osoittaa, että mökkiin kuuluukin vain oikeus vesialueeseen eikä ranta välttämättä ole kovin lähellä. Venevalkamaoikeus voi olla jopa kilometrien päässä. Rantatontin edustalla saattaa olla myös reilusti vesijättöä, mikä pitää lunastaa vielä erikseen omaksi, jos tontista haluaa todella omarantaisen.

Lomakiinteistön arvoon vaikuttavat akateemisten arviointioppien mukaan esimerkiksi pinta-ala, etäisyys kasvukeskuksesta, rannan ja veden laatu, näkymän ja rantaviivan pituus, tieyhteys ja rakennettavuus. Kaavatilanteella ei ole suurta merkitystä kokonaisarvoon. Kaavattomalla alueella saa tosin isomman tontin samalla hinnalla. Saaritontit ovat tutkimusten mukaan noin 30 prosenttia vastaavaa mannertonttia edullisempia. Tontin ilmansuunnalla ei yllättäen ole suurta vaikutusta arvoon, sillä kesällä aurinko paistaa päivän mittaan lähes joka suunnalta. Lopulta arvo perustuu ihastumiseen. Joku kiintyy maisemaan, kun taas toinen tiettömän taipaleen takana olevaan, askeettisen rauhalliseen ympäristöön.

Lue aiheesta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 4E/10, joka ilmestyi 26.5.