Ulkoilma ei ole kaikissa olosuhteissa riittävän puhdasta, asuttiin sitten keskellä maaseutua tai taajama-aluetta. Moni päästää tietämättään allergeeneja kotiinsa. 

Niin ikkunan karmeihin asennettaviin venttiileihin kuin seinän läpi porattaviin versioihinkin on olemassa erilaisia suodattimia.

Suodattimien avulla tuloilmasta saadaan pois katupölyä, nokea ja allergeeneja.

”Karkeammat suodattimet suodattavat suuremmat hiukkaset ja siitepölyn. Esimerkiksi hienompi nokipöly niistä tulee kuitenkin läpi”, sisäilmayhdistys ry:n pitkäaikaisena toiminnanjohtajana toiminut DI ­Jorma Säteri selittää.

”Siitepölyä ja hienompia hiukkasia suodattavien suodattimien ongelmana tahtoo olla, ettei niiden läpi ei kulje hyvin enää ilmakaan”, hän jatkaa.

Tehokkaimpia suodattimia ovat valmistajakohtaiset hienot allergiasuo­dattimet, joilla on aina vaikutusta ilmamääriin.

”Suositus on, että ne vaihdetaan 1–2 kertaa vuodessa, mutta oikein likaisilla paikoilla useamminkin”, tuotekehityspäällikkö, DI Jorma S. Tiiri Domlux-ikkunoita valmistavasta Domus Yhtiöt Oy:stä sanoo.

Reikä seinässä tyyppisiin ratkaisuihin jo kehitetty hyvinkin tehokkaita kuitusukkatyyppisiä, sähköisesti varattuja suodattimia, joilla saa Säterin mukaan pienetkin hiukkaset tehokkaasti pois.

”Taajama-olosuhteissa suodattimesta näkee jo parissa kuukaudessa hyvin, miten tehokas suodatin on.”

Tukkeutuneen suodattimen läpi ei ilma tietenkään hyvin kulje.

Suodatinten vaihtaminen on asukkaalle itselleen kuuluva toimenpide ja pitäisi muistaa tehdä säännöllisesti. Kaikki ilmanvaihdon suodattimet pitää vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Harva kuitenkaan tekee niin.

Uusia suodattimia rakoventtiileihin ja tuloilmaikkunoihin saa esimerkiksi rautakaupoista, verkkokaupoista, ikkunavalmistajien verkkokaupoista ja venttiilivalmistajilta.

Tarkista valmistajan tai myyjän ohjeet, voiko suodatinta imuroida tai pestä. Esimerkiksi Tiivin käyttämissä tuloilmaventtiileissä on vakiona elektrostaattinen allergiasuodatin, jonka voi kyllä imuroida, mutta aivan ennalleen sen suodatuskyky ei silti palaudu. Siksi se pitäisi vaihtaa säännöllisesti. Paperisuodattimetkin voi toki imuroida, mutta vain ensiapuna vaihtojen välillä. Useimmat muoviset karkeasuodattimet voi pestä miedossa saippualiuoksessa.

”Sisäilmaongelmaa ei ikkunaventtiileillä kyllä ratkaista, mutta niiden avulla saadaan raitista ilmaa sinne missä sitä tarvitaan.”

Lue lisää:

Ilmanvaihdon suodattimet on hyvä vaihtaa ikkunanpesun yhteydessä

Anna ilman tulla

Kovilla pakkasilla venttiilit on kiusaus sulkea, sillä, kuten Säteri sanoo, veto tuntuu heti. Niiden avaaminen sitten pakkasten laantuessa tahtookin usein unohtua, sillä tunkkaiseen ilmaan tottuu.

”Termostaatilla varustetut ulkoilman lämpötilan mukaan säätyvät ulkoilmaventtiilit ovat tässä suhteessa turvallisempia.”

Säterin vinkeillä voit vähentää venttiilistä tulevaa vetoa:

  • Tarkista, voiko venttiiliä suunnata.
  • Sulje eniten vetävä venttiili, anna raitista ilmaa tulla toisesta huoneesta ja pidä huoneiden välinen ovi auki.
  • Siirrä sängyn tai nojatuolin paikkaa vedon tieltä.
  • Tarkista huonelämpötilan taso.
  • Älä sulje ainakaan kaikkia tuloilmaventtiilejä ­kerralla!