Monimuotoista rakentamista tarvitaan ja kaikista kasvukeskuksista löytyy paljon hyvää tilaa myös erityyppisille pientaloille, esimerkiksi täydennysrakentamisen myötä.

Pientaloteollisuus PTT ry:n hallituksen uusi puheenjohtaja Kastelli-talot Oy:n toimitusjohtaja Joran Hasenson muistuttaa omakotitalon olevan edelleen myös asumistoivelistan ykkönen.

Tilastojen mukaan uusista omakotitaloista 90 prosenttia on puu- tai hirsirakenteisia. Valtaosassa niistä käytetään uusiutuvaa energiaa. Yli puolet pientaloasukkaista on valinnut käyttöönsä maalämpöpumpun, poistoilmalämpöpumppu löytyy 22 prosentilta ja ulkoilmavesilämpöpumppukin on 9 prosentilla.

”Muun muassa tämä kaikki on tilastollista faktaa, joka kaavoittajienkin kannattaisi huomioida. Kaavoittamalla pientaloalueita kaavoitetaan nimenomaan energiatehokasta ja ekologista rakentamista”, Hasenson toteaa ja muistuttaa myös nykypäivän teknologian suosivan pientalorakentamista.

”Kaikissa pientaloissa on vähintään valmius sähköauton latauspistokkeeseen, toisin kuin edelleenkin suurimmassa osassa kerrostaloista. Parasta tulosta energiatehokkuudessa tavoitteleva omakotiasukas asentaa katolleen aurinkopaneelit ja ohjaa niistä saadun sähkön suoraan auton akun lataukseen.”

Monimuotoista rakentamista kasvukeskuksiin

Joran Hasenson muistuttaa, että pientaloteollisuudessakin toki nähdään tiiviin ja korkean rakentamisen arvo esimerkiksi juna- ja metroasemien liepeillä. Monimuotoista rakentamista tarvitaan ja kaikista kasvukeskuksista löytyy paljon hyvää tilaa myös erityyppisille pientaloille, esimerkiksi täydennysrakentamisen myötä.

Koronapandemian aiheuttama poikkeustila sai monet suomalaiset toteuttamaan talohaaveensa. Rivien määrä pientalotehtaiden tilauskirjoissa on tällä hetkellä noin kolminkertainen verrattuna koronaa edeltäneeseen aikaan. Kysyntä alkoi kiihtyä jo viime vuoden aikana, tänä vuonna suuntaus on alkanut näkyä myös valmistuneiden talopakettien määrässä. Aloituksia tälle vuodelle ennakoidaan kertyvän yhteensä 8 200, viime vuonna määrä oli 7 000. Kuluvan vuoden kolmannen vuosineljänneksen jälkeen Pientaloteollisuus PTT ry:n jäsenyritykset ovat toimittaneet asiakkailleen enemmän taloja kuin koko viime vuonna yhteensä.

Tonttipulan lisäksi suotuisaa kehitystä on jarruttanut materiaalien, etenkin sahatavaran ja teräksen, hintojen nousu.

”Rakennusmateriaalien hinnat ovat nousseet nopeammin ja enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Sitä emme vielä tiedä, kuinka tilanne vaikuttaa talotehtaiden kannattavuuteen, asiassa ollaan viisaampia ensi vuoden toisen neljänneksen tienoilla, kun tilinpäätökset julkaistaan. Uskallan kuitenkin olla varovaisen optimistinen siitä, että ainakaan mitään erityisiä hintapiikkejä materiaalien hinnoissa ei enää pitäisi olla näköpiirissä”, Hasenson toteaa.

Lue lisää:

Pientalorakentamisessa näkyy jo valoa