Kun poltat kynttilöitä, muista paloturvallisuus

Kynttilät ja ulkotulet luovat tunnelmaa ja lämpöä. Sen ohella ne ovat myös iso paloturvallisuusriski, jos ollaan huolimattomia tai välinpitämättömiä. Riskin toteutuminen näkyy valitettavasti myös palokuolematilastoissa, joissa joka vuosi on nousua juuri pimeimpänä vuodenaikana.

Tulipaloissa on tämän vuoden ennakkotietojen mukaan kuollut marraskuun loppuun mennessä 70 ihmistä. Palokuolemia on 11 enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Marraskuussa syttyi kaksi tulipaloa lasten kynttiläleikeistä. Molemmissa paloissa vältyttiin henkilövahingoilta. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että tulentekovälineet on pidettävä lasten ulottumattomissa eikä lapsia voi jättää yksin palavan kynttilän kanssa samaan huoneeseen.

Menehtyneistä 70 ihmisestä viisi menehtyi marraskuun aikana. SPEK:n seurannan mukaan tämän vuoden palokuolleista 54 on miehiä, ja kahden sukupuoli ei ilmene mediatiedoista. Tänä vuonna palokuolemia on 11 enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.
Palokuolleista miehistä jopa kolme neljästä on ollut kännissä. Tavallinen tarina: vedetään viinaa ja tupakoidaan vuoteessa, sammutaan ja rööki putoaa petiin… Myös pikkujoulukausi näkyy palotilastoissa. Liekö sitten niin, että juhlista konttauskunnossa kotiin saapuvat alkavat vielä kokata hiukopalaa yömyöhään, liesi unohtuu päälle ja sille jätetty paistinpannu laitoksineen leimahtavat.
”Tulipaloissa kuolleista 70 prosenttia on päihtyneitä, palokuolleista miehistä jopa 80 prosenttia. Tulipaloissa vammautuneiden kohdalla prosenttiluvut ovat kutakuinkin samat. Alkoholin käyttö ja paloturvallisuus eivät lainkaan tue toisiaan.

Jos siis kosteiden juhlien jälkeen hiukoo, ei kannata kokata kotona. Kannattaa kotiutua nakkikioskin kautta tai varata jo etukäteen sellaista yöpopsittavaa, joka maistuu kylmänäkin.
Jos aikoo järjestää juhlat omassa kodissaan, voi tervetuliaispuheen yhteyteen liittää turvainfon. Juhlaturvallisuuden pioneeri kertoo vierailleen, mitkä ovat poistumisreitit ja missä alkusammutusvälineet pitävät majaa. Kodin tarkka osoite kannattaa kertoa myös siltä varalta, että täytyy soittaa hätänumeroon.

Valtaosa asuntopaloista on ehkäistävissä kotikonstein: huolellisuudella ja varovaisuudella, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä muistutetaan.
Palavat kynttilät ja tulentekovälineet eivät ole lasten leikkikaluja
Adventtiaika näkyy kotien valoja tulvivissa ikkunoissa, mutta valitettavasti myös lisääntyneinä palovaaroina. Varsinkin kynttilöistä aiheutuvat tulipalot kasvavat lokakuusta helmikuuhun. Näin näyttää tapahtuvan tänäkin vuonna.

Marraskuussa syttyi kaksi tulipaloa, kun lapset olivat saaneet kynttilän käsiinsä. Molemmissa tulipaloissa vältyttiin henkilövahingoilta. Joulukuussa itsenäisyyspäivän jälkeisenä viikonloppuna Helsingin Malminkartanossa syttyi paritalo palamaan parvekkeelle jääneestä ulkotulesta. Nukkumassa olleet lapset pelastuivat viime hetkillä – palomiesten mukaan kyse oli enää minuuteista.
Tulentekovälineet on ehdottomasti pidettävä lasten ulottumattomissa. Pikkuväkeäkään ei pidä jättää yksinään huoneeseen, jossa palaa kynttilä tai muu avotuli. Turvallista kynttilän sytyttämistä ja sammuttamista voi toki kokeilla yhdessä aikuisen kanssa.
Kynttilöitä poltetaan vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan. Jokaisen perheenjäsenen kannattaa opetella muistisääntö, että se joka poistuu huoneesta viimeisenä, sammuttaa kynttilät.