Juhannuksena kannattaa kiinnittää huomiota paloturvallisuuteen niin mökillä kuin luonnossa.

Suomen palopäällystöliitto muistuttaa paloturvallisuudesta juhannuksen vietossa mökillä ja luonnossa.

Tarkista ajantasainen varoitustilanne aina ennen kuin sytytät tulen. Kaiken avotulen teko on kielletty metsäpalovaroituksen ollessa voimassa. Ajantasaisen varoitustilanteen löydät Ilmatieteen laitoksen Varoitukset-sivulta tai Sää-sovelluksesta.

Aina ennen tulen tekoa on hyvä varmistaa myös, että käden ulottuvilla näkyvällä paikalla on alkusammutusväline kuten sammutuspeite, käsisammutin tai sankoruisku. Sammutuspeite kulkee hyvinkin pienessä tilassa, joten se on vaivaton kuljettaa mökille.

Alkusammutusvälineen lisäksi mökkimatkalle kannattaa ottaa mukaan varaparistoja palovaroittimille ja asianmukaiset ensiaputarvikkeet.

Palovaroittimien toimivuus ja paristot on hyvä testata aina mökille saapuessa. Ensiaputarvikkeissa puolestaan kannattaa huomioida etenkin palovammat: ainakin kylmäpakkaus tai palovammavoide kannattaa olla saatavilla.

Tarkista kaasulaitteiden kunto

Tukes muistuttaa tarkistamaan kaasulaitteiden kunnon ja noudattamaan niiden käyttöohjeita ruoanlaitossa. Tarkista kaasuletkun kunto ja liitosten tiiviys. Jos letkussa näkyy murtumia, se on vaihdettava uuteen.

Kaasulaitteita käyttäessäsi huolehdi siitä, että mökissä on riittävä ilmanvaihto, esim. raitisilmaventtiilien kautta. Älä siis tuki ilmastointiaukkoja edes kylmällä säällä.

Häkävaaran vuoksi kaasulämmitintä tai kaasujääkaappia ei saa sijoittaa samaan tilaan, jossa nukutaan. Useita kaasulaitteita ei myöskään ole syytä käyttää yhtä aikaa pienissä tiloissa.

Jos kaasulaitteessa on toimintahäiriöitä, ota heti yhteyttä hyväksyttyyn kaasuasennusliikkeeseen.

Lue lisää:

Suojaa sähkölaitteet ukkoselta

Vanhaan palovaroittimeen ei voi luottaa