Työturvallisuus kannattaa pitää mielessä, kun taloyhtiöt järjestävät perinteisiä kevättalkoita yhteisten piha-alueiden hoitamisessa.

Lähiviikkoina moni taloyhtiö järjestää perinteiset kevättalkoot, joissa siivotaan taloyhtiön pihapiiriä, karsitaan kasvillisuutta ja ollaan muutenkin sosiaalisessa kanssakäymisessä. Talkoita ei välttämättä ole järjestetty koronapandemian takia pitkään aikaan. Taloyhtiön hallituksen kannattaakin etukäteen varmistaa, että varastosta löytyy talkoissa tarvittavat työvälineet ja että ne ovat asianmukaisessa käyttökunnossa, muistuttaa Kiinteistöliitto.

Talkoiden työlistalle kannattaa valikoida melko kevyitä ja helppoja tehtäviä, kuten pensaiden siistimistä ja pihamaan haravointia. Huonolla tuurilla näissäkin töissä voi sattua vahinkoja, ja sen vuoksi taloyhtiöllä kannattaa olla talkooväelle asianmukainen vakuutus.

”Ryhmätapaturmavakuutus kattaa ikään katsomatta kaikki talkoisiin osallistuvat ihmiset, joten sitä voi suositella suppeamman talkoovakuutuksen sijasta”, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Työturvallisuus ja terveysturvallisuus yhtä tärkeitä

Koska koronavirusta on edelleen runsaasti liikkeellä, taloyhtiön kannattaa talkoojärjestelyissään pyrkiä minimoimaan tartuntojen mahdollisuus. Ikäihmiset ja muut riskiryhmiin kuuluvat saattavat edelleen noudattaa koronan suhteen erityistä varovaisuutta, joten heidänkin huomioimisekseen talkoista on hyvä tehdä mahdollisimman turvalliset.

Talkoissa on hyvä pitää turvaväliä toisiin ihmisiin. Se onnistuu, kun jokaiselle sovitaan omat toiminta-alueet.

Myös työvälineiden käytöstä on hyvä sopia ennen töiden aloittamista. Työhanskat ovat paitsi terveysturvallinen, myös työturvallinen valinta. Työvälineitä ei myöskään ole hyvä lainata toiselle kesken töiden. Työvälineet on myös hyvä puhdistaa käytön jälkeen.

Ja lopuksi tutut neuvot: Yskitään ja aivastetaan vain kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan. Nenäliina laitetaan roskikseen.

Lue lisää:

Puutarhan kevättyöt koittavat: näin leikkaat puut ja pensaat

Nyt on aika huoltaa ränni- ja sadevesikaivot