Suihkuverho on monessa kodissa kylpyhuoneen väripilkku, joka ripustetaan paikalleen muuton yhteydessä ja irrotetaan vasta pois muutettaessa. Suihkuverho pitäisi kuitenkin pestä lähes yhtä usein kuin sängyn lakanat. Vain aniharva kuitenkaan tekee niin. Kosteassa pesutilassa suihkuverho kerää itseensä herkästi likaa ja hometta. Oikeilla pesunikseillä voi pidentää suihkuverhon käyttöikää ja poistaa sähköisyyttä, joka saa verhon liimautumaan iholle.

Etikalla eroon sähköisyydestä ja tahroista

Suihkuverhojen huolto-ohjeet tulevat monelle yllätyksenä. Niille suositellaan samaa pesuväliä kuin lakanoille, eli parin viikon välein. Pesutarpeeseen vaikuttaa pesutilan kosteus, sillä jatkuva kosteus ja likaroiskeet aiheuttavat homeen kertymistä. Suihkuverhon käyttöikää voi pidentää pesemällä sitä säännöllisesti. Oikea pesutapa riippuu valmistusmateriaalista.

”Tekstiilistä valmistetut suihkuverhot voi yleensä pyöräyttää pesukoneessa hienopesuohjelmalla. Mukaan voi laittaa vaikka vaalean froteepyyhkeen tai kylpyhuoneen maton, joka hankaa verhoa puhtaaksi pesun aikana. Kun kaataa huuhteluainelokeroon tilkan etikkaa, se vähentää sähköisyyttä. Sähköisyys saa verhon liimautumaan ihoon suihkun aikana”, vinkkaa Pislan tuotepäällikkö Aila Jääskeläinen.

Ihoon liimautumista voi vähentää myös valitsemalla suihkuverhon, jonka alareunaan on laitettu painonauha. Se auttaa verhoa roikkumaan ryhdikkäästi niin, että se ei tartu suihkuttajaan. Painonauha löytyy monista tekstiili- ja polyesterisuihkuverhoista.

Muoviset suihkuverhot pestään aina käsin. Pesuaineen sijaan voi käyttää etikkaa, joka irrottaa saippuatahroja. Jos verhoon on kertynyt tummentumia, niitä voi hangata etikkaan kostutetulla vanhalla pyyhkeellä. Myös ruokasoodan ja veden seosta voi kokeilla tahranpoistoon. Liian karheaa hankausta pitää välttää, ettei pinta naarmuunnu.

Pestyn suihkuverhon voi nostaa suoraan omalle paikalleen kuivumaan. Rumpukuivausta ei suositella. Aina suihkun päätteeksi verho kannattaa suihkuttaa puhtaaksi roiskeista ja levittää suoraksi kuivumaan. Likaantunut ja tummunut suihkuverho on syytä vaihtaa uuteen, jos se ei puhdistu pesemällä.

Vähemmän saumojen jynssäystä kaakelikuivaimella

Pesutilan kosteus aiheuttaa haasteita kaikille kylpyhuonetekstiileille. Suihkutilan kosteutta voi vähentää vetämällä vedet seinäkaakeleista pois lastamaisella kaakelikuivaimella. Moni vetää suihkun jälkeen vedet lattialta lattiakaivoon, mutta seinät jäävät pisaroita täyteen.

Seinien lastalla kuivaaminen helpottaa kylpyhuoneen siivousta, sillä se vähentää roiskejälkiä ja ehkäisee pesuaine- ja kalkkikertymien kerääntymistä laattojen saumoihin. Kaakelikuivaimella voi vetää kuivaksi myös lasipintoja. Näin siivouksesta selviää myöhemmin vähemmällä jynssäyksellä.