Ilmalämpöpumppu puhdistaa käydessään sisäilmaa koko ajan. Siihen kerääntyy esimerkiksi huonepölyä, joka on hyvä imuroida suodattimista säännöllisesti. Likaiset suodattimet heikentävät lämmitys- ja jäähdytystehoa.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet on muistettava puhdistaa säännöllisesti. Ilmalämpöpumppu ei pelkästään lämmitä ja jäähdytä, vaan käynnissä ollessaan se myös puhdistaa sisäilmaa koko ajan. Kun kotona oleillaan nyt enemmän, voi huonepölyn määrä kasvaa ja lisätä puhdistustarvetta.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimen voi puhdistaa itse. Säännöllinen puhdistaminen on tärkeää, sillä likaiset suodattimet voivat heikentää lämmitys- ja jäähdytystehoa sekä aiheuttaa sisäilmaan ylimääräisiä hajuja. Luonnollisesti myös suodatinten ilmanpuhdistusteho heikkenee niiden likaantuessa.

”Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet on puhdistettava sitä useammin, mitä enemmän ilmassa on epäpuhtauksia. Jos pumppu on talvikaudella koko ajan käytössä, on imuria hyvä käyttää kahden viikon välein, mutta vähintään kerran kuukaudessa”, lämpöpumppuasiantuntija, Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu kertoo.

Siitepölykausi lähestyy

Suodattimien puhtaudesta on hyvä huolehti etenkin kevään siitepölykauden lähestyessä.

Esimerkiksi Daikin Stylish -ilmalämpöpumpun puhallin kierrättää sisäyksikön läpi yli kuusi kuutiometriä ilmaa joka minuutti pienelläkin nopeudella toimiessaan. Näin ollen tavallisen olohuoneen koko ilmamäärä kiertää lämpöpumpun suodatinten läpi vähintään viisi–kuusi kertaa tunnissa.

”Talvella ulkoilmasta tulee vähemmän epäpuhtauksia sisälle, mutta korona-aikana kotona ollaan enemmän, jolloin huonepölyä ja esimerkiksi vaatteista irtoavia hiukkasia on sisäilmassa enemmän. Suodatinten puhtaudesta on tarpeen huolehtia etenkin kevään siitepölykauden lähestyessä”, Kummu neuvoo.

Ajoittain tehtävä perusteellisempi puhdistus on syytä antaa ammattilaisen tehtäväksi. Samalla käynnillä asentaja tarkistaa laitteiston kunnon ja kompressorin toiminnan sekä mm. mittaa imu- ja puhalluslämpötilat. Huolto ja kennon puhdistus on tarpeen olosuhteista ja käytöstä riippuen 2–5 vuoden välein.

Näin puhdistat ilmalämpöpumpun suodattimet

Tarvikkeet: pölynimuri, astianpesuainetta, vettä, mikrokuituliina

Avaa sisäyksikön etupaneeli ja vedä ilmansuodattimet ulos. Imuroi suodattimet puhtaaksi.

Jos pöly on rasvaista eikä irtoa imurilla, suodattimet voi pestä haaleassa vedessä, jossa on pari tippaa astianpesuainetta tai muuta neutraalia pesuainetta. Anna suodatinten kuivua kokonaan ennen kuin asennat ne paikoilleen.

Tarkemmat mallikohtaiset puhdistusohjeet löytyvät laitteen käyttöohjekirjasta.