Oletko aikeissa korjata vanhaa taloa? Tämän muistilistan avulla pääset alkuun.

Vanha talo on kuin yllätyslahja, josta voi kääreitä avattaessa vähitellen paljastua niin iloisia kuin ikäviäkin yllätyksiä. Jotta ikäviä yllätyksiä tulisi mahdollisimman vähän, kannattaa talo tarkistuttaa ajoissa asiantuntijalla.

1 Tarkistuta talo ja sen rakenteet asiantuntijalla, joka on perehtynyt juuri oman talosi aikakauden rakentamiseen.

2 Pyydä toimenpidelista kiireellisyysjärjestyksessä.

3 Ensimmäiseksi on toteutettava akuutit toimenpiteet, joilla on vaikutusta turvallisuuteen (vuotava öljysäiliö, tulisijan tai hormin käyttökielto) tai talon rakenteisiin, kuten vuotavan katon korjaus tai tukkeutuneiden salaojien korjaus.

4 Talon energiatehokkuutta parantavien toimenpiteiden toteutusjärjestyksellä on väliä. Jokin toimenpide voi vaikeuttaa toisen toteuttamista myöhemmin, joten pyydä myös näistä toimenpidejärjestys.

5 Mieti, mikä on taloudellisesti järkevää ja mitä mahdollisesti haluat toteuttaa vaikkapa ympäristösyistä joka tapauksessa.

6 Mieti, kuinka tarkalleen aikakaudelle uskollisesti taloa haluat remontoida. Riittävätkö siis oikean näköiset ikkunat vai kunnostatko vanhat?

7 Käytä aikaa ostamassasi vanhassa talossa asumiseen ennen kuin alat vaihtaa huonejärjestystä tai tehdä suuria muutoksia sisustuksessa. Saatat myöhemmin katua liian pikaisesti tehtyjä muutoksia.

Lue kokemuksia vanhan talon remontoinnista TM Rakennusmaailman numerossa 2/19 olevasta artikkelista ”Unelmakotia remontoimassa”.