Helmi-maaliskuu on hyvää aikaa huonekasvien mullanvaihdolle. Lisääntynyt valon määrä saa huonekasvit aloittamaan taas kasvua. Silloin niille on hyvä antaa vauhtia kasvuun uuden mullan sekä lannoitteiden muodossa.

Huonekasvisi kaipaa uutta multaa ja ruukunvaihtoa silloin, kun entinen ruukku on jäänyt pieneksi tai ruukun pinnalle on kertynyt kalkkia ja lannoitesuoloja. Kaikki kasvit eivät tarvitse jokavuotista mullanvaihtoa: esimerkiksi kaktukset, posliinikukka ja pullojukka saavat olla rauhassa joka toinen vuosi. Isojen viherkasvien mullanvaihto voi olla hankalaa, joten niille riittää pintamullan kaavinta ja uuden mullan lisääminen pintakerrokseen.

Mullanvaihdon yhteydessä on myös hyvä ottaa kasveista pistokkaita ja jakaa niitä.

Näin onnistut mullanvaihdossa

1 Kastele huonekasvi hyvin jo edellisenä päinä. Näin juuripaakku irtoaa ruukusta helpommin.

2 Irrota kasvi ruukusta ja poista siitä vain vioittuneet juurenosat.

3 Kostuta uusi multa erillisessä astiassa ennen ruukutusta, sopiva suhde on noin 1 dl vettä multalitraa kohden. Esikostutus antaa mullalle kestävän mururakenteen eikä multa kovetu yhtenäiseksi paakuksi.

4 Valitse kasvillesi ruukku, joka on halkaisijaltaan noin sentin juuripaakkua suurempi. Laita ruukun pojalle kevytsoraa, sitten multaa päälle sen verran, että kasvi tulee entiseen syvyyteensä. Laita multaa paakun reunoille ja tiivistä varovasti sormin painelemalla.  Huomioi, että ruukun pinnalle jää kunnollinen kasteluvara.

5 Lisää halutessasi mullan pinnalle kevytsoraa tai koristekiviä, jotka estävät hyönteisten pääsyn multaan ja pitävät mullan pinnan siistinä.

6 Kastele kasvia mullanvaihdon jälkeen varovasti vähän kerrallaan ja siirrä se pois suorasta auringonpaisteesta. Lisää kastelua 2-3 viikon kuluttua ruukutuksesta ja aloita kasville sopiva hoitolannoitus noin kuukauden kuluttua istutuksesta.

Vinkit antoi Biolan.