Munkkien paistamisessa käytettyjä rasvoja ei saa kaataa viemäriin. Ne pitää hävittää samalla tavalla kuin kinkkurasvatkin.

Munkkirasva voi aiheuttaa viemäriin joutuessaan tukoksen, kun putkien reunoille jähmettyvä rasva alkaa kerätä kiinteää likaa.

”Ruoanlaitossa käytettävät rasvat eivät kuulu viemäriin. Kun rasva jäähtyy, se paakkuuntuu putkien seinämiin ja käännöskohtiin. Veteen liukenematon rasva alkaa kerätä itseensä wc-paperia, ruoantähteitä ja muuta kiinteää likaa. Kun lika padottuu, syntyy tukoksia”, muistuttaa Tapio Aaltonen viemäriputkia valmistavan Geberitin teknisestä tuesta.

Tukoksen huomaa siitä, että viemäri ei vedä kunnolla. Jos rasvan kaataa wc-pyttyyn, voi vedenpinta pytyssä nousta ja vesi tulvia lattialle. Jos perinteinen karhupumppu ei auta tukoksen avaamisessa, paikalle kannattaa kutsua putkimies. Syvällä olevien, vaikeiden tukosten avaamiseen tarvitaan järeämpiä keinoja, kuten viemäriputkiston painehuuhtelua.

”Viemäriputkia ei pidä ryhtyä aukomaan itse esimerkiksi metallirassilla. Sillä voi saada vahinkoa aikaiseksi. Kaikkein helpoimmalla pääsee, kun ehkäisee tukokset ennakkoon. Viemäriin ei pitäisi päätyä veden lisäksi juuri muuta kuin wc-paperia ja vessakäyntien tuloksia”, Aaltonen mainitsee.

Munkin paistorasvat kannattaa kaataa esimerkiksi tyhjään maitopurkkiin tai margariinirasiaan, teipata kiinni ja antaa jäähtyä. Kun rasva on jähmettynyt, voi pakkauksen viedä sekajätteeseen.

Lue lisää:

Vältä haiseva kesäyllätys lattiakaivojen kastelulla