Muovia, kartonkia, lasia, metallia – niitä kaikkia voi kierrättää. Näppärä testi auttaa erottamaan onko kodin jäte muovia vai metallia.

Kierrätyksen perusta on oikea lajittelu. Sen kannalta ratkaisevaa on, onko kyseessä tuote vai pakkaus. Aina ei tunnu itsestään selvältä, mikä on mitäkin ja mihin jäteastiaan se kuuluu.

”Muovilelu tai juomalasi ei ole pakkaus. Niiden paikka on sekajätteessä”, viestintäpäällikkö Heli Satuli Pakkaus- ja kierrätys RINKI Oy:stä konkretisoi.

Muistakin lajitteluhaasteista selviää muutamalla vinkillä: Paperinkeräykseen kuuluu kaikki, mikä tulee postiluukusta tai -laatikosta. Kartonkia taas ovat jauhopussit, pitsalaatikot, munakennot, käärepaperit ja maitotölkit.

”Kartonkipakkausten suhteen on tärkeää muistaa litistäminen, ruttaaminen tai repiminen – tyylilaji on vapaa. Se ja sisäkkäin pakkaaminen säästävät huimasti tilaa roskakatoksessa.”

Lasinkeräyksessä ei enää tarvitse eritellä eri värejä, kuten aiemmin. Tärkeää on vain muistaa, että lasiastiat, peilit ja keramiikka kuuluvat sekajätteeseen.

Muovia vai metallia? Tee rypistystesti!

Muovin keräykseen saa laittaa kaikenlaiset muovilaadut elintarvikepakkauksista sampoopulloihin, mustista jätesäkeistä styroksiin, jopa pvc-muovit. Tosin korkin tai pumpun irrottaminen pullosta auttaa lajittelulaitoksen optista lukija erottelussa.

Kaikkein huolettominta on metallin lajittelu: samaan astiaan kelpaavat niin säilyketölkit ja kattilat kuin naulat ja foliot.

”Ellei ole varma, onko kyseessä muovi vai metalli, voi kokeilla rypistystestiä: ryppyyn jäävä pakkaus on metallia”, Satuli opastaa.

Lajittelu tehdään päämateriaalin mukaan. Esimerkiksi alumiinivuorattu mehutölkki kuuluu kartonkeihin, eikä muovisen rasvarasian ympärillä olevaa kartonkikuorta tarvitse poistaa.

Kierrätykseen menevän pakkauksen tulee olla tyhjä ja ”riittävän puhdas”: sitä voi säilyttää kotona pari päivää ilman hajuhaittoja.

”Lämpimällä vedellä ja pesuaineella puunaaminen vesittäisi helposti kierrätyksen hyödyt. Huuhtaisu kylmällä vedellä ja kuivaksi valuttaminen riittää. Todella likaiset pakkaukset kannattaa heittää sekajätteeseen”, Heli Satuli korostaa.

Lue lisää kierrättämisestä täältä.