HSY on aloittanut muovin keräyksen kaikilla Sortti-asemilla joulukuun alkupuolella. Keräykseen voi tuoda muovipakkausten lisäksi muutakin muovijätettä, kuten ämpäreitä ja pulkkia.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY aloitti muovin keräyksen kaikilla Sortti-asemilla joulukuun alussa. Keräykseen voi tuoda erilaista muovijätettä sekä muovipakkauksia.

”Asukkaat ovat toivoneet paljon muovin keräystä Sortti-asemillemme. Vantaan Ruskeasannan Sortti-asemalla onkin kerätty muovia kokeilumuotoisesti vuodesta 2017 alkaen. Vastaamme nyt asukkaiden toiveeseen aloittamalla keräyksen kaikilla asemillamme”, HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen kertoo

Sortti-asemalla keräykseen voi tuoda kaikenlaista muovijätettä, kuten ämpäreitä, pulkkia, kukkaruukkuja sekä muovipakkauksia. Tämän vuoden puolella tuotavasta muovista veloitetaan sekäjätteen hinta 20 €/m³. Ensi vuoden alusta hinta laskee 10 €/m³.

”Alennamme muovin hintaa ensi vuonna. Näin kannustamme asukkaita lajittelemaan ja tuomaan muovijätteensä Sortti-asemillemme, jotta saamme materiaalia mahdollisimman paljon kierrätykseen. Siten lähestymme asettamaamme kierrätystavoitetta nostaa kotien jätteiden kierrätysprosentti 60 täällä pääkaupunkiseudulla vuoteen 2025 mennessä”, Mäntynen kertoo.

Kierrätetty muovi päätyy uudelleen käyttöön

Keräysasemille tuotua muovijätettä pitää esilajitella enemmän kuin kiinteistöillä kerättäviä muovipakkauksia. Muoviesineissä muovilaatuja on vielä enemmän kuin pakkauksissa, jotka voidaan toimittaa suoraan Fortumin Riihimäen laitokseen.

Muovi kuljetetaan Wimaolle Lappeenrantaan sekä Päijät-Hämeen jätehuollon lajittelulaitokseen lajiteltavaksi. Sen jälkeen se viedään Fortumille Riihimäelle. Jatkossa käsittelypaikkoja voi olla muitakin.

Kierrätetystä muovista tehdään uusia muovituotteita, kuten kastelukannuja ja siivousvälineitä sekä muoviprofiileja esimerkiksi terassin rakentamiseen. Lisäksi Lappeenrannassa kierrätysmuovia käytetään sellaisenaan tai komposiittina erilaisten koteloiden tai pakkausten valmistuksessa.

Jätteiden lajiteluun apua löytyy HSY:n jäteoppaasta www.hsy.fi/jäteopas.