Museoviraston uusi korjauskortti selittää painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaatteet.

Museorivarton korjauskortti opastaa asukasta ja korjaajaa. Ohje esittelee painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaatteet ja Suomessa esiintyvät tyypillisimmät ratkaisut sekä opastaa käyttämään ja huoltamaan järjestelmää.

”Painovoimainen ilmanvaihto on erittäin hyvä ja käyttökelpoinen ominaisuus. Jos sellainen on aikanaan rakennettu taloon, se kannattaa hyödyntää ja säilyttää. Järjestelmiä on rakennettu satoihin tuhansiin asuntoihin, ja järjestelmät ovat erittäin pitkäikäisiä. Silti painovoimainen ilmanvaihto on uhanalainen, koska tietotaito sen käyttöön ja huoltoon on käynyt harvinaiseksi sekä rakennusten käyttäjien että ilmanvaihdon ammattilaisten keskuudessa. Tämän tilanteen korjaamiseksi Museovirasto julkaisee korjauskortin”, kuvailee yliarkkitehti Pekka Lehtinen Museovirastosta.

Museovirasto korosta asukkaan toimintaa painovoimaisen ilmanvaihdon ymmärtämisessä sekä taidossa ostata säätää järjestelmän toimintaa vuodenajan mukaan. Vuodenkiertoon sopeutuvat toimintatavat, joihin myös painovoimainen ilmanvaihto kuuluu, ovat meille tuttuja.  Luonnonvoimiin perustuvat, ihmiselle ja ympäristölle ystävälliset teknologiat kiinnostavat yhä enemmän vanhojen rakennusten käyttäjiä ja uuden rakentajia.

Museovirasto jatkaa rakennusten hoidon, korjaamisen ja restauroinnin ohjeiden julkaisemista aiheeseen keskittyvällä Korjaustaito-verkkosivustolla, joka on tarkoitus avata syksyllä 2021.

 

Lue lisää:

Tiilirunkoiset kerrostalot ja painovoimainen ilmanvaihto tulivat takaisin