Kesäasuntojen suojaus talvea varten on ajankohtaista viimeistään nyt – myös talviasuttavalla mökillä. Vesi-, vuoto- ja jäätymisvahinkoja vastaan voi varautua etukäteen.

Päävesihanan sulkeminen ja putkien sekä LVI-laitteiden tyhjentäminen ovat tärkeimmät tehtävät mökeillä. Talviasuttavan mökin vedensaanti on kuitenkin turvattava ympäri vuoden. Ratkaisuna tähän ovat eristetyt ja lämpökaapelilla varustetut vesijohdot, jotka pitävät mökin ulkopuoliset vesijohdot sulina.

Niin talviasuttavalla kuin kylmäksi jätettävällä mökillä on syytä estää vesi- ja kosteusvahinkojen syntyminen ja huolehtia ilmavahdosta. Älä unohda myöskään tarkistaa salaojia, ohjata katalota tulevia vesiä pois perustusten lähetä ja poistaa lehtiä ja roskia vesiränneistä.

Näin suojaat talviasuttavan mökin

1 Sulje päävesihana, kun olet mökiltä pois pidemmän aikaa. Näin estätä mahdollisen vuotovahingon sisätiloissa.
2 Varmista vedensaanti ja suojaa ulkona olevat putket esimerkiksi käyttämällä lämmitettyä ja eristettyä vesijohtoa.
3 Huolehdi mökin ilmanvaihdosta.
4 Säädä peruslämpö halutulle tasolle, +10 astetta on yleinen suositeltu peruslämpö.
5 Tarkista ja korjaa tarvittaessa ulkopuolisten vesien ohjaus (mm. kattovedet ja salaojat).

Talviasuttavan mökin ilmanvaihtokoneen talviasetuksissa voi olla konekohtaisia eroja, jotka on aina syytä varmistaa laitteen valmistajalta.

”Perussääntö on, jos mökillä on koneellinen tulo-poistoilmanvaihto ja peruslämpö päällä, ilmanvaihtoa ei saa sammuttaa talveksi vaan se jätetään poissa-asentoon. Tällöin pitää myös huomioida, ettei mökin peruslämpö laske liian alas, jolloin koneen automatiikka saattaa sammuttaa laitteen”, tarkentaa ilmanvaihdon tuoteryhmäpäällikkö Kaisa Airas-Kojo Uponorilta.