Myynnissä on suuri valikoima jäänsulatusaineita, mutta kuinka tehokkaita tai ympäristöystävällisiä ne ovat?

Kiinteistöyhtiöt hiekoittavat tai sulattavat jäiset pihat ja kulkuväylät taloyhtiöissä. Liukastelevat omakotitalojen asukkaat joutuvat hoitamaan homman itse, ja etsivät näinä päivinä jäänsulatusaineita netistä ja kaupan hyllystä.

Sulatukseen on käytetty perinteisesti tiesuolaa (natriumkloridi eli ruokasuola) ja teknistä ureaa. Nykyään tarjolla on edellämainittuja ekologisempia, ympäristölle ja pohjavesille ystävällisempiä aineita.

Jäänsulatusaineiden lisäksi myynnissä on toki myös perinteistä hiekoitussepeliä ja -mursketta monenkokoisissa säkeissä ja ämpäreissä.

Mihin sulatusainetta, mihin sepeliä?

Karkeasti jaotellen voi todeta, että isoille alueille ja paksulle jäälle paras sekä edullisin vaihtoehto on hiekoitussepeli tai -murske. Jäänsulatusaineet sopivat parhaiten pienille alueille, esimerkiksi portaisiin tai asfalttipoluille, joissa ei ole senttien paksuista jäätä.

Sulatusaineiden teho jakaa mielipiteitä. Nettisivuilla saattaa saman jäänsulatusaineen arvosteluissa olla täysin vastakkaisia kokemuksia samalla aineella. Yhden mielestä aine toimii hyvin, toinen haukkuu sen tehottomaksi.

Aineilla annostelusta on vaikea antaa tarkkoja ohjeita, ja riittävyydestä ei monessakaan sulatustuotteessa ole kerrottu. Se on ainakin varmaa, että jos jää on senttien paksuista, ja sulatusainetta laitetaan vain vähän, se ei tehoa yhtä hyvin kuin muutaman millin jääkerrokseen laitettu suuri määrä ainetta.

Pieni annostus karhentaa pinnan, suuri annostus porautuu jään läpi ja irrottaa jääkerroksen, jolloin se on helpompi poistaa.

Kekkilä ilmoittaa, että sen 2,5 litran pakkaus riittää 65 neliömetrille. GranLux Jäänmurtajan kahdeksan litran pakkauksen ilmoitetaan riittävän 36 neliölle.

Jäänsulatusaineiden käyttöohjeet kannattaa lukea tarkasti. Monissa natriumkloridia eli suolaa sisältävissä pakkauksissa varoitetaan kylvämästä sulatusainetta betonille, sillä se voi vahingoittaa betonia, varsinkin huonolaatuista ja huokoista. Ohjeissa kehotetaan harjaamaan vedeksi sulatettu jää heti pois betonilta.

Entäpä ympäristöystävällisyys ja aineiden hinta?

Perinteisen tiesuolan (natriumkloridi eli ruokasuola) käyttöä teiden sulatukseen on vähennetty, koska se pilaa pohjavesiä ja aiheuttaa autojen ja metallisten vesiputkistojen korroosiota eli ruostumista.

Myös lentokenttien kiitoradoilta tuttu tekninen urea hajoaa pohjavedessä hitaasti ja kuormittaa ympäristöä. Orgaaninen urea on virtsa-aine, ja myös teknisen urean haju on sen kaltainen. Sen vuoksi muita sulatusaineita sisältävien tuotteiden pakkauksissa lukeekin, että tuote ei sisällä ureaa.

Teollisesti urea valmistetaan nestemäisestä ammoniakista ja hiilidioksidista korkeassa paineessa ja lämpötilassa.

Perinteisen tiesuolan asemesta jäänsulatuksessa voidaan käyttää esimerkiksi muita kloridisuoloja (kalsiumkloridi tai magnesiumkloridi) tai orgaanisia suoloja, kuten muurahaishapon ja etikkahapon suolat, esimerkiksi kaliumformiaatti, natriumformiaatti, kaliumasetaatti ja kalsiummagnesiumasetaatti.

Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksissa kaliumformiaatti osoittautui parhaaksi vaihtoehtoiseksi liukkaudentorjuntakemikaaliksi. Formiaatti hajoaa maaperässä vedeksi ja hiilidioksidiksi ja ehtii pääosin hajota ennen pohjavesiin tai pintavesiin päätymistä.

Kaliumformiaatti ei sisällä pohjavesihaittoja aiheuttavaa kloridia. Kaliumformiaatin aiheuttama raskasmetallien liukeneminen veteen oli tutkimuksessa vähäisempää kuin kloridisuolojen aiheuttama raskasmetallien liukeneminen.

Formiaatin käyttöä varsinkin teiden sulatukseen estää kallis hinta suolaan verrattuna.

Kaliumasetaatti puolestaan on tuttu lentokentiltä. Se tehoaa muutamassa minuutissa, eikä sulanut jää tai lumi jäädy uudestaan. Aine ei syövytä esimerkiksi lentokoneen herkkiä metalleja.

Biohajoavat jäänsulatusaineet ovat yleensä muutaman kilon tai litran purkeissa, ja aineilla on moninkertainen hinta natriumkloridiin verrattuna. Esimerkiksi Kekkilä Jääsula (natriumformiaatti) myydään 2,5 litran sirotinpakkauksessa, joka maksaa 4,90 euroa eli pari euroa litralta. Esimerkiksi Bilteman sulatussuolan (natriumkloridi) 10 kilon säkki maksaa myös 4,90 euroa eli kilohinta on 0,49 euroa.

Lue lisää:

Pikakokeessa Juho-Jääntuho -jäänsulatusjauhe