Uudenvuoden juhlintaan kuuluvat monelle olennaisena osana ilotulitteet. Ilotulitteista aiheutuu vuosittain useita henkilö- ja omaisuusvahinkoja, joista monet olisivat kuitenkin vältettävissä asianmukaisilla turvatoimilla, muistuttaa TUKES.

Näin käytät ilotulitteita turvallisesti

– Ilotulitteita saa säilyttää kotona enintään 5 kg. Ilotulitteet on säilytettävä lukitussa kaapissa ja niiden läheisyydessä ei saa olla sellaisia lämmönlähteitä tai tulenkäsittelyä, joka voi aiheuttaa ilotulitteiden syttymisen. Ilotulitteita ei saa säilyttää ullakkotiloissa, kerrostalon asuntokohtaisissa säilytystiloissa eikä yhteiskäytössä olevissa tiloissa.

– Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena. Älä myöskään luovuta ilotulitteita alaikäisille. Ilotulitteita saavat ostaa, pitää hallussaan ja käyttää vain yli 18-vuotiaat henkilöt.

– Ilotulitteita saa ampua vain uudenvuoden yönä klo 18-02. Muina aikoina ilotulitteiden ampuminen vaatii pelastuslaitoksen myöntämän erityisluvan.

– Lue käyttöohjeet. Niissä kerrotaan, jos pakkauksessa on osia, jotka tulee poistaa ennen käyttöä, ja kuinka ilotulitteen sytytys tulee tehdä.

– Muista suojalasit! TUKES suosittaa myös ilotulituksen katsojia käyttämään suojalaseja. Ilotulitteista aiheutuu vuosittain onnettomuuksia, joista usein vakavimmat ovat silmävammoja. Vuonna 2017 ilotulitteista aiheutui 12 silmävammaa. Vain yhdellä vammautuneista oli suojalasit, kuusi vammautuneista oli sivustakatsojia ja kolme alle 18-vuotiaita.

– Ammu ilotulitteita vain sellaiselta paikalta, että niistä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille tai muullekaan omaisuudelle.

– Älä aiheuta kohtuutonta haittaa metelistä kärsiville ihmisille, kotieläimille tai lemmikeille. Sopivia paikkoja ilotulitteiden ampumiseen ovat esimerkiksi syrjäiset, aukeiden alueiden reunamat, kuten pellot, erilaiset ulkoliikuntakentät, isot, tyhjät pysäköintialueet ja vesialueet ja vastaavat alueet, joilla ilotulitteet voi suunnata pois ihmisistä, rakennuksista ja teistä.

– Käytä sopivaa telinettä rakettien ampumiseen ja tue ilotulitepata. Huonosti tuettu ilotulite saattaa kaatua laukaisun voimasta ja aiheuttaa vaaratilanteen.

– Älä roskaa ympäristöä. Siivoa ampumisen jäljiltä jääneet roskat viimeistään seuraavana päivänä.

– Älä yritä sytyttää ilotulitetta uudestaan, jos se ei toiminutkaan. Odota ilotulitteen käyttöohjeessa ilmoitetun varoetäisyyden päässä vähintään 10 minuuttia ilotulitteen savuamisen loputtua, ennen kuin lähestyt ilotulitetta. Pidä myös huoli, että muut eivät mene ilotulitteen lähelle. Toimimatonta ilotulitetta ei saa jättää roskakatokseen tai roskalaatikkoon, vaan se tulee palauttaa ilotulitteen ostopaikkaan hävitettäväksi. Ilmoita toimimattomista ja väärin toimineista ilotulitteista myös Tukesille.

Älä missään tapauksessa sytytä ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita sisällä, laukaise ilotulitteita parvekkeelta tai ikkunasta, sytytä ilotulitetta kädessä, ellei ohjeessa nimenomaan niin neuvota (esimerkiksi tähtisadetikut) tai muuntele, yhdistele tai tee itse ilotulitteita!