Uusien rakennusten lämmitysenergian tarve pienenee jatkuvasti. Vanhoissa, paljon energiaa kuluttavissa rakennuksissa on järkevää miettiä lämpöpumpputekniikan kehityksen tuomaa energiasäästömahdollisuutta.

Ilmalämpöpumpulla lämmitysenergiaa voi säästää parhaimmillaan jopa yli 50 %. Lisääntyvien hellejaksojen aikana asumismukavuutta voidaan parantaa hyödyntämällä laitteiden jäähdytysominaisuuksia. Mikään laite ei kuitenkaan toimi moitteetta ilman säännöllistä huoltoa.

Puhdista suodattimet säännöllisesti

Keittiö tai sen välitön läheisyys saattaa rasvoittaa sisäyksikön kennoa (lauhdutinta), jolloin rasva toimii eristeenä, eikä sisäyksikkö pääse tehokkaasti irti lämmöstään. Älä siis asenna sisäyksikköä keittiöön.

Energiatehokkuutta heikentävät myös sisäyksikön likaiset suodattimet. Niitä kannattaakin puhdistaa tasaisin välein.

Eniten pölyä kertyy suodattimiin heti asennuksen jälkeen, kun pumppu alkaa kierrättää ilmaa asunnossa. Ei olisi ollenkaan pahasta tarkastaa ja tarvittaessa puhdistaa suodattimet ensimmäisen kuukauden aikana viikon välein. Kun suurimmat pölyt on asunnosta kierrätetty suodattimiin, pölyn kertyminen yleensä vähenee. Suodattimien tarkastamisesta viikoittaisen siivouksen yhteydessä ei juurikaan aiheudu ylimääräistä vaivaa jatkossakaan.

Jos haluaa parhaan mahdollisen hyötysuhteen ilmalämpöpumpusta, olisi energiatehokkuuden kannalta järkevää valita sellainen ”litteä” sisäyksikkö, jonka voi asentaa mahdollisimman matalalle asunnon seinälle. Katon rajan ja lattian rajan välillä on helposti 2–3 °C lämpötilaero. Mitä viileämmässä kohdassa sisäyksikkö on, sen tehokkaammin se pääsee eroon lämmöstänsä. Tällaisessa asennuksessa ongelmaksi kuitenkin saattavat muodostuvat paitsi sisustukselliset asiat, myös lämmön tehokas leviäminen muualle asuntoon.

Huolehdi ulkoyksikön paikasta

Ulkoyksikön sijainnilla ei ole kovin suurta merkitystä lämmittämisen kanssa, mutta kevätauringon lämpösäteilystä saattaa olla pientä apua sulatukseen. Varjoisassa paikassa ulkoyksikkö saattaa jäähdyttää tehokkaammin.

Seinän viereen asennettaessa olisi hyvä, jos ulkoyksikön ja seinän väliin jäisi tilaa jopa parikymmentä senttiä. Eteenpäin tilaa tulisi olla mahdollisimman paljon, ettei ulkoyksikkö pyöritä samaa ilmaa lävitsensä jatkuvasti. Se on hyötysuhteelle murhaa.

Ulkoyksikön ympärille näkee usein rakennetun jos jonkinlaisia ritiliköitä, joilla pumppua yritetään naamioida näkymättömäksi. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikenlaiset esteet, jotka rajoittavat ilman vapaata kiertämistä ulkoyksikön ympärillä, heikentävät pumpun tehoa.

Varmista, ettei mikään estä ilman vapaata liikkumista ulkoyksikön läpi. Huomioi myös talvella suojakelien aiheuttamat katolta putovat lumet. Lumet eivät tietenkään saa pudota ulkoyksikön päälle, mutta eivät myöskään muodostaa korkeaa lumivallia pumpun eteen.

Lue lisää:

TM Vertailu: Viisi uutta 9-sarjalaista ilmalämpöpumppua

Varaudu kesähelteisiin jo nyt: Ilmalämpöpumppu lisää energiatehokkuutta

Käytä ilmalämpöpumppua oikein ja energiatehokkaasti

Näin pidät ilmalämpöpumpun energiatehokkaana talvella