Levyverhous vei paikan kaakeloinnilta keittiön välitilassa. Vanhan purkuun ja uuden kiinnitykseen riittävät kotikonstit.

Keittiökaapiston välitilaan on saatavilla perinteisen laatoituksen lisäksi erilaisia vaihtoehtoja: laminaattia, kivijauhelevyä tai vaikkapa luonnonkiveä ja lasia. Yhtä kaikki pintakuoseja ja värivaihtoehtoja on lukemattomia.

Kun miettii keittiön kohennusta pienessä mittakaavassa, kuulostaa levymateriaali välitilalaatoituksen sijaan houkuttelevalta vaihtoehdolta. Siinähän säästyisi laastinsekoitukselta ja laatanleikkuulta.

Purkutyö on palapeliä

Ennen ehostustoimien aloittamista ahdistuksen aihetta antaa välitilassa olevan laatoituksen purkutyö. Houkutus asentaa uusi pinnoite vanhan päälle on suuri.

Vaikka levyn asentaminen vanhan laatoituksen päälle ei ole suuri synti, muuttaa se silti välitilan mittoja ja symmetriaa. Voi olla, että paksu verhouskerros jää jostain nurkasta näkyville ja keittiön työtason reuna laatta-levyseinämän alle.

Laatoituksen alla olevan kipsilevytyksen varjelu purkutöissä tuottaa pääsääntöisesti pettymyksen. Osa laatoista saattaa lähteä irti levystä, mutta yleensä hauras levy murtuu jossain vaiheessa kelvottomaksi. Edessä on korjaustasoitus tai mieluimmin kipsilevyn vaihto, jotta uudelle verhoukselle saadaan tukeva alusta.

Ehjänä purkamista edesauttaisi, jos kipsilevy olisi aikanaan pohjamaalattu ennen laatoitusta, jolloin laasti ja laatat irtoaisivat maalikerroksen mukana ja levykerros jäisi ehjäksi.

Välitilan purkutöihin kannattaa varata kipsilevyä ja leikata suosiolla laatoituksen kokoinen levypala irti seinästä. Laatoituksen reuna on hyvä sabluuna kuviosahaukselle, jonka jälkeen sekä laatat että levyt ovat taiteltavissa irti rungosta. Uusi levy on helppo mitoittaa aukkoon ja ruuvata kiinni. Jos sattuu käymään niin, että asennettavan levyn sauma ei osu rungon kohdalle, voi korjauspalan ankkuroida seinälevyyn kiinnittämällä sen taakse laudanpalan lossiksi.

Laatat ja levy liimaamalla

Välitilalevyä on saatavilla mittatilauksena tai vakiokorkuisina, esimerkiksi 600 mm tai 645 mm. Vakiopituuksia on ainakin 1200 mm ja 2300 mm, joten levyn joutuu yleensä vähintäänkin katkaisemaan sopivaan mittaan. Tarvittaessa täytyy levyyn myös porata tarvittavat lävistykset pistorasiaporalla.

Esimerkiksi laminaattilevy on työstettävissä kuviosahalla. Pinta voi tosin repeillä, joten sahauskohta kannattaa teipata tai mieluiten leikata vaikkapa käsisirkkelillä, jossa on priima terä.

Välitilalevyn voi liimata paikoilleen. Samaa keinoa kannattaa hyödyntää myös pienemmän alan laatoituksessa. Liima on laastin rinnalla helpompi mutta yhtä pitävä keino välitilan verhousmateriaalin kiinnitykseen.

Esimerkkitapauksessa välitila oli 650 mm korkea ja 1900 mm pitkä. Alkuperäinen laatoitus oli ulotettu myös korkeammalle yläkaapiston sivulle, johon rautakaupasta hankitun 2300 mm:n laminaattitasosta ylijäävä pala riittäisi mainiosti. Niinpä lisäpala päätettiin liimata alemman päälle, jolloin koko seinä oli verhoiltu samalla materiaalilla.

Näin teet työn

1 Levyn voi liimata vaikka laatoituksen päälle, vaikka yleensä ne kannattaa poistaa. Laattoja irrottaessa hauras kipsilevy yleensä murtuu, joten koko rakenne on purettava.

2 Laatoitetun alan voi sahata irti levyineen puukkosahalla. Vanha kaakelointi toimii hyvänä sabluunana.

3 Kun vanha laatoitus on poissa, kipsilevystä leikataan vastaavan kokoinen pala. Se ruuvataan kiinni seinärunkoon.

4 Ennen asennusta levyyn porataan rasiaporalla pistorasian paikat ja levitetään asennusliimat pohjaan. Suojamuovi estää levyä likaantumasta.

5 Työtason ja levyn väliin asennettiin 3 mm liuskat, jolla saatiin silikonieristeen mentävä rako.

6 Työtason päällä olevan kaapiston pohjaan asennettiin LED-valonauha aivan välitilalevyn viereen, jolloin valo tuo pintakuviot esiin. Jos valonauhan tuo kaapin etulaitaan, valaisee se paremmin työtasoa. LED- nauhan asennus on sen muuntajalta eteenpäin jokamiehen hommaa, sillä 12 V –jännite ei lyö tuttuja eikä tuntemattomia.

7 Välitilaan voi liimata vaikka luonnonkivilaatan. Kivilaatoituksen voi suojata lasilevyllä, joita saa mittatilaustyönä. Lasin voi hankkia myös taustamaalattuna tai sen alle voi laittaa esimerkiksi tapetoinnin.