Led-nauhat valaisevat tehokkaasti tai tunnelmallisesti, ilman näkyvää valaisinta. Sähköammattilaiset kehottavat kiinnittämään huomiota tuotteiden laatuun ja oikeisiin asennustapahoin. Me kokeilimme, miten led-nauhan asentaminen onnistuu.

Asennuskokeilua varten saatiin maahantuojalta (Valotehdas) käyttöön muuntaja, langaton virtakytkin-himmennin sekä led-nauhaa. Nauha asennettiin alumiinikiskoon, jonka muovinen lista toimitti kupolin virkaa.

Asennuksen vaikein kohta on alkuhämmennys ja ohjeiden selvittely. Päänvaivaa tuotti kuvallisen kokonaisohjeen puuttuminen. Paketissa oli paljon osia, mutta mitä ne olivat ja miten päin ne asennetaan?

Eri komponenteilla oli kuitenkin asennusohjeensa ja koteloihin oli merkitty kytkentäkaavio. Kun nämä oli osattu tulkita ja pikkuosat tunnistettu, sujui kokoaminen melko nopeasti.

Muuntaja oli tyyppiä, jossa verkkovirtajohdon saattoi asentaa itse ruuviliitoksella eli sokeripalalla. Tämä on ei-sähköammattilaiselle sallittu toimenpide, joka vastaa esimerkiksi lampun korjausta.

Plussat ja miinukset

Eniten hankaluuksia aiheutti muuntajan ulostulon kytkentä, jossa vastoin maalaisjärkeä oli rinnakkain kaksi plusnapaa ja kaksi miinusnapaa. Kokematon asentaja kytki aluksi johdot kahteen miinusnapaan ja tuskaili, että muuntaja on rikki. Asennuskaaviossa tätä ei kerrota, ei myöskään verkosta löytyvässä data sheetissä. Oikea asennustapa löytyi lopulta kokeilemalla, mikä ei ole lainkaan hyvä ratkaisu.

Himmentimen asennus ja käyttöönotto sujui helposti valmistajien omien ohjeiden mukaisesti. Myös varsinaisten led-nauhojen asennus oli helppoa. Juotoskolvia ei tarvita, mikäli käyttää paikalleen napsautettavia pikaliittimiä, juotosta tosin suositellaan parhaaksi tavaksi. Valaisimen kokoaminen alumiinilistaan oli myös nopea toimenpide teippikiinnityksen ansiosta.

Koteloinnin kokoaminen vaati voimaa ja työkalut eli ihan linkkuveitsellä ei onnistu. Himmenninyksikköä ei saanut kokoon sille varatulla ruuvilla, mutta korvaaja löytyi omista varastoista.

Sähköalan perustiedoiksi riittävät vaihtovirran ja tasavirran, volttien sekä plussan ja miinuksen ymmärtäminen. Valaistuslaitteistoa suunniteltaessa pitää myös osata laskea vaadittavat wattimäärät. Pieni ja yksinkertainen valaisin syntyy ruuvimeisselillä ja saksilla, mutta suurempia ja monimutkaisempia järjestelmiä rakennettaessa tarvitaan juottamista ja johtojen kuorintaa.