Auringonvalon lisääntyminen saa monissa kodeissa sisälämpötilan nousemaan tukalaksi. Kiinni vedetyt verhot ja kaihtimet hidastavat asunnon lämpenemistä. Tehokkaammin asunnon viileänä pysymiseen voi vaikuttaa pysäyttämällä paahteen jo ulkona. Terassin, ikkunoiden ja parvekkeiden jatkoksi asennetut markiisit suojaavat auringolta, mutta eivät peitä näköalaa.

Aurinkosuojiksi tehtyjä markiiseja pidetään usein virheellisesti sateensuojina. Todellisuudessa ne täytyy sateen yltyessä sulkea. Matalalta paistavan auringon voi torjua seinämäisellä sivumarkiisilla, joka antaa yksityisyyttä ja tuulensuojaa. Sisälle tulvivan valon määrää voi säädellä myös pimentämiseen suunnitelluilla kaihtimilla.

”Liian korkeaksi nousseen sisälämpötilan viilennys voi olla varsinainen sähkösyöppö, jos apuna käytetään ilmastointilaitetta, ilmalämpöpumppua tai tuuletinta. Energiaa säästyy, kun auringon paahde pysäytetään jo ulkona. Muuten lämpö ehtii siirtyä sisälle huoneisiin. Pelkkä verho ikkunassa ei riitä pysäyttämään porotusta. Suurten ikkunoiden yläpuolelle sekä parvekkeiden tai terassien jatkoksi asennetut markiisit pitävät huoneet varjossa ja viileämpinä”, vinkkaa rakentamisen ja sisustamisen tuotteisiin erikoistuneen Pisla Oy:n myyntijohtaja Mika Sandelin.

Rivi- ja pientaloissa markiisin voi asentaa mihin tahansa seinä- tai kattorakenteeseen, joka kestää sen painon. Yleensä puurakennuksissa on koolaus, johon kiinnitykseen tarvittavat kannakkeet saa hyvin kiinni. Pelkkään ulkovuorilautaan markiisia ei siis kannata kiinnittää. Eri kivimateriaaleille, kuten tiilille, betonille ja Leca-harkoille, löytyy rautakaupasta omat kiinnikkeensä. Varastokuosien ja vakiokokojen lisäksi markiisin voi teettää mittatilaustyönä, jolloin valitsemaan pääsee kuosin, mitat, koteloinnin ja lipan muodon.

”Taloyhtiöissä markiisia ei saa asentaa ilman lupaa, koska sitä pidetään julkisivumuutoksena. Lupa tulee aina tarkistaa isännöitsijältä ja taloyhtiön hallitukselta. Yleensä luvan kyllä saa, mutta markiisin väri pitää valita julkisivun mukaan”, Sandelin muistuttaa.

Markiisi ei ole sadelippa

Markiisin voi asentaa sekä pohjakerroksen että ylempien kerrosten ikkunoiden, parvekkeiden ja terassien suojaksi. Kerrostaloihin suositellaan pienempää parvekemarkiisia. Tehokkaasti UV-säteilyä estävä läpivärjätty kangas suojaa pihakalusteita ja terassirakenteita kauhtumiselta. Se ehkäisee myös auringonvalosta johtuvaa tapettien ja tekstiilien haalistumista sisätiloissa. Markiisin kaltevuutta voi säätää niin, että se tarjoaa parhaiten varjoa haluttuun tilaan.

”Vastoin yleistä mielikuvaa markiisia tulisi käyttää vain auringonsuojana, ei sadelippana. Sadevesi voi kertyä markiisin päälle ja venyttää kangasta. Pahimmassa tapauksessa veden paino voi hajottaa mekanismin. Siksi se tulisi sulkea kovalla sateella. Suurimmat vahingot markiiseille aiheutuvat silloin, kun ne on jätetty auki kovalla tuulella. Kevyttä tuulta vastaan avuksi voi hankkia tuulitukivarret, eli alumiiniset varret, joilla markiisin etureunan voi tukea kiinni maahan”, Sandelin toteaa.