Salamaniskut ovat voimakkaita sähköpurkauksia, jotka voivat aiheuttaa muun muassa sähkölaitevaurioita. Salama- ja ylijännitesuojaus vähentää vahinkojen riskiä.

Suorat salamaniskut asuinrakennuksiin voivat sytyttää tulipaloja, joista seuraa taloudellisia menetyksiä.

”Olisi väärin väittää, että pystyisimme hankkimaan niitä vastaan sähköisen talotekniikan keinoin 100-prosenttisen suojan. Mutta on selvää, että kun kiinteistössä on satsattu salama- ja ylijännitesuojaukseen, todennäköisyys selvitä vahingoitta tai pienemmillä vahingoilla kasvaa”, sanoo Sähkö- ja teleurakoitsijaliito STULin tekninen asiantuntija Jenna Kauppila.

Laki velvoittaa salamasuojaukseen eli rakennuksen ulkopuolisten sieppaimien asennuttamiseen vain silloin, kun kyseessä on räjähdysvaarallinen tila, palavien nesteiden säiliö tai jotkin ilmajohtoverkot. Salamalta voi kuitenkin suojata kiinteistöjä ihan oman perheensä ja kotinsa turvallisuuden varmentamiseksi.

Ylijännitesuoja aurinkopaneeleihin

Sähkökeskukseen asennettavilla ylijännitesuojilla voidaan estää sähkölaitevaurioita. Rakennukset voidaan suojata salamasuojilla, jotka ohjaavat salamavirrat hallitusti maahan aiheuttamatta vahinkoa kulkureitillään.

Asennusstandardit edellyttävät ylijännitesuojia asennettavaksi erityisesti uudisrakennuksiin, jotka saavat sähkönsä ilmajohtoverkosta.

”Vanhaan kohteeseen näitä ei vaadita, mutta toki suositellaan”, toteaa Kauppila.

Kiinteistön liittymä voi olla toteutettu maakaapelilla, mutta ilmajohtoa voi olla jakeluverkossa kauempana liittymästä. Todennäköisyys siihen, että salamavirta aiheuttaa vahinkoja, on suurempi ilmajohdoilla kuin maakaapeleilla.

Myös aurinkopaneelit kannattaa suojata ylijännitteiltä. Suojaus on tehtävä uudiskohteessa silloin, kun rakennus on muutoinkin suojattava ylijännitteiltä. Myös vanhaan rakennukseen, johon asennetaan aurinkopaneelit, on suositeltavaa tehdä ylijännitesuojaus etenkin silloin, kun rakennus sijaitsee sellaisessa paikassa, jossa uudisrakennukselle edellytettäisiin ylijännitesuojausta.

Kun ukkonen uhkaa

– Irrota sähkölaitteiden pistotulpat, olipa kiinteistössä ylijännitesuojaus tai ei
– Pysyttele sisätiloissa
– Jos olet ulkona, älä oleskele ympäröivää maastoa selkeästi korkeampien kohteiden välittömässä läheisyydessä tai aukealla paikalla
– Tarkista lähiympäristö salamaniskujen jälkeen. Jos havaitset tulipalon tai muun merkittävän vaaran, toimi normaalien ensipelastusohjeiden mukaisesti.

Jos havaitset sähkön aiheuttamaa vaaraa tai muuta epänormaalia sähkölaitteistossa, katkaise sähköt mieluiten koko sähkökeskuksen pääkytkimestä kääntäen. Huomaa, että vaikka sähkön pääkytkin on pois päältä, edeltävän jakeluverkon viat voivat silti aiheuttaa vaaraa asunnossa.

Älä koske sähkölaitteisiin ja vältä myös muiden isojen metallisten osien, kuten metallisen tiskipöydän koskettamista. Tilanteen rauhoituttua kutsu sähköalan ammattilainen paikalle tarkistamaan laitteiston turvallisuus ennen sähköjen palauttamista.

Salama- ja ylijännitesuojauksen asennus tulee teettää urakointioikeudet ja pätevyydet omaavalla sähköasennusyrityksellä. Yhteystietoja löytyy  www.löydäsähkömies.fi -hakupalvelusta.