Pitkään jatkuneet kireät pakkaset voivat jäädyttää lämpöeristetyn kompostorin. Kompostori jäätyy, jos kompostimassaa ja biojätettä on liian vähän tai eristys on ollut riittämätön.

Kompostoitumisen onnistuminen talvellakin on kiinni kompostorin säännöllisestä täytöstä ja oikeanlaisesta kuivikkeesta. Ne auttavat pitämään kompostorin lämpimänä.

”Kompostin lämpö syntyy pieneliöiden hajottaessa biojätettä. Kun kompostoriin viedään säännöllisesti uutta jätettä, hajottajilla riittää ruokaa omiin elintoimintoihinsa ja ne tuottavat lämpöä. Siksi on tärkeää pitää hajottajat tyytyväisinä”, neuvoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Jos kompostori on kuitenkin päässyt jäätymään, voi pakkasessa hyytyneen kompostorin sulattaa kuumavesikanisterilla tai lämpimillä kivillä. Lämmintä vettä sinne ei kannata kaataa, sillä märkänä komposti on ilmaton ja alttiimpi jäätymään uudelleen.

Jotta kompostorin sisältö säilyy riittävän ilmavana, biojätekerrosten väliin lisätään kuiviketta. Sitä on oltava vähintään kolmasosa viedyn jätteen määrästä. Turvatta ja karkeaa puuaineista sisältävä kuivike imee nesteitä itseensä ja tasaa kompostimassan kosteutta.

Valitse kompostori käyttötarpeen mukaan

Kun valitset kompostoria, mieti ensin sen käyttötarkoitus. Onko tarkoitus käyttää kompostoria ympäri vuoden vai vain kesällä? Entä aiotko kompostoida talousjätettä, puutarhajätettä vai molempia? Kompostorimallin valintaan vaikuttaa myös sitä käyttävien henkilöiden määrä.

Kun olet valinnut kompostorin, kiinnitä myös huomiota sen sijoituspaikkaan tontilla. Kompostorin on hyvä sijaita mahdollisimman kaukana ikkunoista ja ovista sekä talousvesikaivosta. Varmista myös, että pääset kompostorille helposti ja esteettä niin kesällä kuin talvella. On myös hyvä huomioida naapuri ja sijoittaa kompostori niin, ettei siitä ole esteettistä tai muuta haittaa naapurillekaan.

 

 

6 vinkkiä talvikompostointiin

1 Valitse kompostori, joka on kauttaaltaan lämpöeristetty.
2 Vie kompostoriin biojätettä useita kertoja viikossa.
3 Lisää päälle kuiviketta vähintään 1/3 viedyn jätteen määrästä.
4 Jos kompostorin lämpötila laskee, lisää kompostiherätettä tai talvikuiviketta.
5 Tyhjennä kompostoria myös talvella.
6 Sulata mahdollisesti jäätynyt kompostori hautaamalla kuumalla vedellä täytetty kanisteri pintajätteeseen.