Moni haluaa kotiinsa kunnon lankkulattian. Massiivipuinen lankkulattia ei kulu hetkessä vaihtokuntoon vaan patinoituu vuosien myötä kauniisti. 

Lankkulattia varaa mukavasti lämpöä ja tuntuu jalan alla jykevältä vaan ei kovalta. Puu myös tasaa sisäilman laatua sitomalla ja luovuttamalla kosteutta.

”Lankkulattian ostajan kannattaa olla ajoissa liikkeellä, varsinkin jos toiveissa on leveä lankku. Toimitamme täsmäpituiset lankut asiakkaan pohjakuvan mittojen mukaan, myymme täyspitkää. Viiden metrin lankun sijasta voimmekin siis valita vaikkapa 5 m ja 10 cm, jos tila sen tarvitsee. Usein neuvotaan hankkimaan 15 % ylimääräistä, mutta mittojen mukaan toimittaessa se on turhaa”, neuvoo Domus Classicaa ja Metsänkylän Navettaa luotsaava Pia Kuurma.

Kuurma suosittelee, että lankkujen annettaisiin levätä kotona 2–3 viikkoa ennen asennusta, jotta puu sopeutuu vallitsevaan lämpöön ja kosteuteen. Kun ei kiirehditä turhaan, ei synny isoja rakoja. Jos lankkulattia on kesämökkioloissa, jossa tulee lämpötilanvaihteluja, lattian voi irrottaa ruuveistaan ja kiristää parin vuoden päästä, jos siltä tuntuu.

”Toisaalta raot kuuluvat lankkulattian luonteikkuuteen. Jos tuntuu, että raot ja oksat eivät sovi lainkaan omaan lattiakäsitykseen vaan pintojen pitää olla täysin sileitä ja tasaisia, lankku ei ole se paras valinta omaan kotiin.”
Ladontatavoista suomalaiset valitsevat yleensä yhtenäistä, samansuuntaista pintaa. Varsinkin isossa tilassa ilmettä elävöittäisi poikkilankun käyttö. Se on myös perinteinen tapa sommitella lankut tilaan sopivasti ja samalla elävästi.

”Isossa tilassa saisi olla välissä komean näköisesti 6-metristäkin. Vanha asennustapa on myös ekologinen, kun kaikki puun eri mitat voidaan hyödyntää, eikä puusta haluta vain sitä 4–5 metriä pitkää lankkua.”

Lankku on armollinen amatööreille. Jos ladonta meni vähän pieleen, ei muuta kuin irti ja uudestaan, harjoitus tekee mestarin.

Kaunis pinta nyt ja aina

Puulaji ohjaa pinnan ulkonäköä. Jos lankkulattiasta halutaan esimerkiksi läpikuultava valkoinen, paras valinta on kuusi, koska se ei raidoitu. Tanskalaistyyppinen harmahtavan vaalea lattia saadaan aikaan niin, että kuusilankku käsitellään lipeä + öljy -käsittelyllä. Öljy on tärkeä, sillä lipeä pintakuivattaa puuta niin, että se voi tikkuuntua.

”Kestävin pintakäsittelyvaihtoehto on öljyvaha. Omat lattiamme on käsitelty niin, ja hyvin on pysynyt, vaikka meillä on kolme isoa koiraa. Lattiaa ei tarvitse jatkossa hioa vaan pinnalle levitetään vain uusi kerros öljyvahaa. Öljyvaha on helppo tapa saada aikaan kaunista pintaa. Hyvä vinkki: päällimmäiseksi kannattaa levittää väritön vaha, silloin lankun ja värillisen öljyvahan pinta on todella hyvin suojattu ja kestävä”, Kuurma opastaa.

”Vanhanaikainen suopakuuraus on yksi tapa käsitellä pinta, mutta harva enää valitsee sen. Suopakäsittelyn voi tehdä myös kevennetysti ja helpommin niin, että pinta ensin öljytään ja sitten suopakuurataan.”

Vanhan tai osittain uusilla lankuilla korjatun lankkulattian voi myös maalata, jos tuntuu, että pinnasta saisi siten omaan silmään sopivimmin yhtenäisen. Lakkausta ei juuri kukaan kysy eikä sitä suositellakaan.

Siivous pintakäsittelyn mukaan

”Siivoustapoihin on hyvä kiinnittää huomiota. Yleisohje kuuluu, että millä lankku on käsitelty, sillä myös pestään. Jos valintana on suopapesu, tärkeintä on välttää likaisen veden pyöriminen ympäriinsä eli työhön varataan aina kaksi ämpäriä.”

Lankkulattiaa pestessä vesi ei saa olla kuumaa, vaikka mielikuvissa kuuma vesi puhdistaa hyvin. Siivousammattilaiset tietävät kertoa, että suomalaiset käyttävät kodin pintojen pesuun ylenmäärin vettä. Sitä käytetään niin reilusti, että pinnat tärvääntyvät. Liiallisen ja kuuman veden kanssa lotraaminen ei sovi myöskään lankkulattialle, sillä vesi nostaa puun karvat pystyyn.

”Puhdistusaineiden oikea pH on tärkeä. Jos lattia on öljytty tai öljyvahattu, valitaan pH-arvoltaan neutraali pesu-aine. Parhaassa tapauksessa puhdistusaine sisältää samalla suoja-aineen. Esimerkiksi pellavaöljysuovan avulla pinta pysyy hyvänä ja pesu sekä hoitoaine ovat kätevästi samassa.”

Viikkosiivouksen yhteydessä lankkulattia puhdistetaan siis ilman vahvoja pesuaineita ja kuumaa vettä, mutta aika ajoin on perusteellisemman puhdistuksen aika.