Kivi on kestävä, helppohoitoinen ja näyttävä materiaali piharakentamiseen. Liuskekiven hoitovinkit antaa alan ammattilainen.

Liuskekivipintojen perushuoltoon kuuluu säännöllinen puhdistus painepesurilla. Etenkin vaaleat kivet kannattaa pestä parin vuoden välein. Kulkureiteillä, joissa kivien päälle tulee paljon maatuvaa ainesta, pesu kerran vuodessa saattaa olla tarpeen.

Nurmikko on hyvä kantata kiveyksen ympäriltä vuosittain, etteivät etenkään kivipolkujen kivet ajan oloon uppoa siihen. Myös kivien asentaminen nurmipintaa korkeammalle on tärkeää, sillä nurmikkopinta nousee vuosien mittaan, kun juuristo kasvaa.

Liuskekivi ei ole huokoista, mutta vaaleissa kivissä tahrat näkyvät. Pinnoitteita käytetään paljon sisätiloissa, mutta ulkona niitä ei tavallisesti tarvita. Kaikki rasva- tai öljytahrat kannattaa pestä pois heti.

Ajan patina voi näkyä tai sen voi pestä pois. Kosteassa ja varjossa kivien väleihin leviää sammal, joka sopiikin hienosti joihinkin kohteisiin. Saumoihin voi istuttaa myös kivikkokasveja.

Kun aikaa kuluu, saumoihin leviää rikkaruohoja, vaikka maasta käsin ne eivät nousisikaan. Kivituhkan 0-aines saa saumat kovettumaan, mutta se tiivistyy pikkuhiljaa, ja saumat tarvitsevat täydennystä. Täydennystarvetta tulee myös siitä, että väleistä poimitaan pois siemenistä levinneitä rikkaruohoja juurineen.

Jos käytetään kovettuvia sauma-aineita, pohjatöiden tulee olla tehty erityisen huolella. Silti sauma-aine voi lohkeilla. Kova mutta vettä läpäisevä sauma helpottaa huoltamista ja puhtaanapitoa.

Vinkit antoi Katja Huhta, Ikikivi Oy

Lue lisää:

Jokainen kivi on uniikki

Helppohoitoinen ja kestävä piha syntyy liuskekivillä

Mökkipihan polut kestäviksi pihakivillä