Tähän TM Rakennusmaailman teema-artikkeliin olemme koonneet nurmikon hoitamiseen ja leikkaamiseen liittyviä artikkeleita. Artikkelit ovat ilmestyneet alun perin TM Rakennusmaailmassa tai verkkosivuillamme.

Tähän teema-artikkeeliin olemme koonneet yhteen paikkaan laajan joukon artikkeleita, joissa opastetaan erilaisissa pihanurmikon hoitamiseen liittyvissä asioissa. Lisäksi tästä teemalehdestä löytyy joukko aihepiirin pikakokeita, testejä ja vertailuja, joita TM Rakennusmaailmassa on viime vuosina ilmestynyt. Teemalehteä päivitetään sitä mukaa, kun uusia artikkeleita aiheesta ilmestyy.

Jos aihepiiri on läheinen, näistä aiheista kirjoittava TM Rakennusmaailma ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Tilaajaksi pääset täältä.

Pihannurmikon perustaminen

Kauniin vihreä nurmipeitto näyttää hyvältä, mutta miten sellaisen saa ja mitä kaikkea pihanlaitto maksaa? Nurmikon ja pihan voi perustaa itsekin, mutta jos omat keinot eivät riitä, kannattaa pihasuunnittelijalta pyytää apua. Ammattilaisesta on apua myös vähänkin hankalampien kohteiden, kuten rinnepihojen tai pienten pihojen suunnittelussa. Silloin myös pihan perustamisen virheiden mahdollisuudet pienenevät.

Entä temmeltävätkö pihallasi myös lemmikkieläimet? Nekin on hyvä huomioida pihan ja sen nurmikkoalueen suunnittelussa.

Näin vauhditat nurmikon kasvua

Pihanurmikon hoitaminen ei ole rakettitiedettä, mutta muutama seikka siitä on hyvä tietää. Keväällä pihanurmikon kasvua voi vauhdittaa oikeilla hoitotavoilla, mutta liian aikaisin ei kannata nurmikon kimppuun hyökätä.

Lannoitus tekee nurmikolle hyvää, ja ehkäisee muun muassa sammalen muodostumista. Jos sammalta kuitenkin on jo ehtinyt nurmikolle ja pihakivetyksille muodostua, pääsee sammalestakin eroon.

Espanjansiruetanoista voi olla pihalla harmia, mutta niistäkin voi päästä eroon.

Nurmikko tarvitsee vettä ja ravinteita

Kun nurmikko on ravittu ja päässyt kasvuun, pitää sitä edelleen hoitaa säännöllisesti. Säännöllinen leikkaaminen parantaa nurmikon kasvua ja leikkuujäte tuottaa lisää humusta.

Nurmikko tarvitsee vettä, ja kuivana kesänä sitä joutuu kastelemaan joskus runsaastikin. Avuksi kannattaa ottaa hyvät kasteluvälineet. Sadevettä on hyvä hyödyntää puutarhassa.

Nurmikon huolto ei lopu kesän päätyttyä, vaan nurmikko on hyvä valmistella syksyn tuloon. Syyslannoitus parantaa nurmikonkin talvenkestävyyttä.

Anna robotin hoitaa leikkaaminen

Ruohonleikkuusta voi ottaa vapaata robottiruohonleikkurin avulla. Robottiruohonleikkurit ovat käteviä, mutta on hyvä tietää, minkälaisen robottiruohonleikkurin kapasiteetti riittää omalle pihalle. Olemme testanneet robottiruohonleikkureita, sekä tehneet niille pikakokeita.

Testissämme ovat olleet myös piharakentamisen yleiskoneakkukäyttöiset puutarhatyökalutruohonleikkurit ja trimmerit, isomman pihan ajoleikkurit sekä perinteinen kelaleikkuri. TM Vertailuun ovat päässeet akkukäyttöiset ruohonleikkurit.

Ruohonleikkurin säännöllinen huolto pidentää sen käyttöikää. Myös muut puutarhan työvälineet on hyvä pitää hyvässä terässä.