Puulattian hoitoon pätee sama sääntö kuin muuhunkin kodinhoitoon: paikkoja ja pintoja ei kannata päästää pinttymään tai unohtaa rempalleen. Jos niin käy, seuraavassa vaiheessa tarvitaankin jo kovempia puhdistusaineita ja -menetelmiä tai kalliimpia korjaustoimia.

Puulattian hoitorutiinit kannattaa omaksua osaksi normaalia viikkosiivousta, silloin ne tulee ainakin tehtyä.

”Puulattiaa siivotaan imuroimalla tai pölymopilla pyyhkimällä, tarpeen vaatiessa lattia voidaan mopata nihkeällä mikrokuitumopilla. Sen sijaan puulattiaa ei pidä kastella, sillä vesi voi imeytyy lattian saumoista puuhun”, sanoo Osmo Color -tuotteita maahantuovan Sarbon Woodwise Oy:n markkinointipäällikkö Sirpa Pitkänen.

”Lattiaa ja sen pintakäsittelyä valittaessa tulisikin ottaa huomioon käyttö. Puulajin kovuus ja huokoisuus sekä pintakäsittelyn laatu ja itse pintakäsittelyaine määrittävät lattialle sopivan huollon ja sen tarpeen.”

Havupuut (kuusi, mänty) ovat pehmeitä puulajeja, joihin tulee herkästi kolhuja ja painaimia, esimerkiksi naisten korkokenkien koroista tai koiran kynsistä. Suomessa käytettäviä näitä kovempia puulajea ovat esimerkiksi tammi, saarni ja koivu. Kovan lattiankulutuksen kodeissa voi olla viisainta valita kova puulaji.

”Pintakäsittelyaineista kalvoa muodostavat tuotteet suojaavat pehmeän puulajin pintaa jossain määrin paremmin kolhuilta, mutta öljyvahapinnan etuna on kätevä paikallinen korjattavuus. Kun naarmu tulee lattiaan, öljyvahan pyyhkäisee nopsasti pintaan”, Pitkänen vertailee.

Hankaava liike kuluttaa lattiaa

Puulattiaa ja sen pintakäsittelyä valitessaan kannattaa miettiä kuka kodissa asuu, miten tilaa käytetään ja millaiseen lattianhuoltorutiiniin on itse valmis. Pinnan tuntu ja ulkonäkö eivät siis ole ainoita ajatuksen arvoisia asioita.

”Pintakäsittelyaineen ominaisuudet pitää huomioida myös puhdistusainevalinnoissa. Esimerkiksi öljyvahapinta ei kestä voimakkaita emäksisiä eikä hankaavia pesuaineita. Sitä pestään parhaiten neutraaleilla, saippuapohjaisilla pesuaineilla, jotka puhdistavat, mutta myös hoitavat pintaa kevyesti.”

Säännöllinen puhdistus auttaa lattiapinnan tarkkailussa. Kun lattiaan alkaa pinttyä likaa, siihen on syynsä eli pinta on voinut vaurioitua. Puulattian pintaa kuluttavat voimakkaimmin hiekka/kivet ja hiekkaperäinen pöly. Hiekan kulkeutumista voidaan estää riittävän suurilla matoilla ovensuussa.

Myös kaikki hankaava liike pinnassa kuluttaa lattiaa. Huopatassut tuolien jalkojen alla tai suojamatto työtuolin alla auttavat lattiapinnan suojaamisessa ja vähentävät hoidon-/korjaustarvetta. Pienet naarmut ja kulumat kannattaa korjata heti, jolloin pinta pysyy ehjänä.

Öljyvahaa pintaan

Öljyvaha imeytyy puun pintaan muodostamatta kovaa kalvoa, jolloin puun tuntu säilyy. Pinta on myös joustava eli se mukautuu sekä puun elämiseen että pieniin kolhuihin rikkoutumatta. Öljyvahattu lattia tarvitsee aika ajoin uusintakäsittelyä. Kotitalouksien kovalle kulutukselle alttiit tilat öljytään 1–3 vuoden välein. Kevyen kulutuksen lattiat kestävät jopa kymmenen vuotta, ennen kuin niitä tarvitsee öljyvahata uudelleen.

”Kuluneen öljyvahapinnan uusiminen onnistuu ilman hiontaa, jos lattiapinta on muuten ehjä. Lattia pestään huolellisesti, ja jos lika on tarrannut lujasti, lattia on viisainta pestä koneellisesti. Pesun jälkeen lattian annetaan kuivua perinpohjin. Öljyvahalaatu valitaan lattian aiemman käsittelyn mukaan ja annetaan kuivua. Muuta lattiaa voimakkaammin kuluneet kohdat voidaan vahata ensin kertaalleen ja sitten vasta koko lattia. Osmo Colorin öljyvahapinta on hiottavissa pois”, lupaa Pitkänen.

Mikäli kulunut öljyvahapinta maalataan liuotinohenteisella lattialle tarkoitetulla öljymaalilla, pinnan esikäsittelyksi riittää huolellinen välihionta. Välihionnassa hiotaan koko lattia sopivalla paperikarkeudella. Paperin karkeus riippuu paljon olemassa olevan pinnan kunnosta sekä jatkokäsittelystä. Välihionnan tarkoitus on avata pintaa ja parantaa maalin tarttuvuutta. Aiempaa pintakäsittelyä ei kuitenkaan hiota kokonaan pois.

”Mikäli puulattian pintaan karttuneet elämisen jäljet lattian halutaan säilyttää, huoltokäsittelyn yhteydessä ei paikata värin kulumaa, vaan huolto tehdään värittömällä öljyvahalla. Näin pinta näyttää yhä kuluneelta, mutta on silti ehjä ja helppohoitoinen”, neuvoo Pitkänen.

Lue lisää:

Massiivilankku on puulattioiden kuningas

Tummaa vai vaaleaa? Näin valitset puulattian kotiisi

Puulattian tyypilliset hoitovirheet

1 Käytetään liian voimakkaita pesuaineita.
2 Pestään liian suurella vesimäärällä.
3 Ei huolleta kulumia ja naarmuja tarpeeksi varhain, jolloin pinta vaurioituu korjauskelvottomaksi.
4 Hoito- tai öljyvahataan liian suurilla ainemäärillä, jolloin pinta ei kovetu kunnolla.