Arjen tietoturvassa on tärkeää suojata oma identitetti, tunnistaa huijausviestit ja pitää kodin laitteiden tietoturvapäivitykset ajan tasalla. Jopa jääkaapin tietoturvaa on hyvä päivittää.

DNA:n hallinnollisesta tietoturvasta ja tietoturvakäytänteistä vastaavan Seppo Pekosen mukaan oman identiteetin suojaaminen verkkotoiminnoissa on ykkössijalla tietoturvauhkien torjumisessa. On myös tärkeää osata tunnistaa huijausviestit.  Hyvä nyrkkisääntö on, että jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, hälytyskellojen pitää alkaa soida.

”Kolmantena on vielä henkilökohtaisten tietokoneiden ja puhelimien tietoturvapäivityksien ja antivirussovellusten pitäminen ajan tasalla, sillä verkkorikolliset käyttävät hyväksi laitteissa käytettyjen sovellusten haavoittuvuuksia. Tätä voisi verrata esimerkiksi ulko-oveen, joka avataan poistuttaessa ja jätetään raolleen.”

Älä unohda jääkaapin haavoittuvuutta

IoT, eli esineiden internet, ja siihen kytkettävät kodin älylaitteet yleistyvät vauhdilla. Tämä lisää myös kuluttajien tarvetta tietoturvatietoisuudesta.

”Kuluttajamarkkinoille tarkoitettujen laitteiden tietoturvallisuuteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota niitä valittaessa ja otettaessa käyttöön. Esimerkiksi laitteet, jotka sisältävät kuvan tai äänen tallentamiseen liittyviä toiminnallisuuksia, saattavat tallentaa sisältöä tuntemattomiin pilvipalveluihin. Tällöin on hyvä tiedostaa, että sisältö on muualla kuin omassa hallinnassa olevissa laitteissa. Yleisesti kotiverkkojen sisäisiin tietoturvaratkaisuihin on tarpeen kiinnittää nykyistä enemmän huomiota”, Pekonen muistuttaa.

IoT-laitteiden, kuten älyjääkaappien, -liesien- ja -pesukoneiden, tietoturvapäivitykset on pidettävä ajan tasalla. Laitteet eivät teknisesti eroa merkittävästi henkilökohtaisista tietokoneista tai puhelimista, muutoin kuin kokonsa ja käyttötarkoituksensa puolesta. Ne ovat yhtä haavoittuvia ja siten voivat pahimmassa tapauksessa vaarantaa kodin sisäverkon tietoturvallisuuden.

”Laitteita voidaan kaapata haavoittuvuuksia hyväksikäyttäen ja käyttää erilaisten verkkorikosten apuvälineinä. Perinteisten kodinkoneiden elinkaari on yleensä useita vuosia, kun taas kulutuselektroniikkaan rinnastettavien laitteiden elinkaari on lyhyempi. Laitteita valittaessa on hyvä pyrkiä selvittämään, että niihin integroitujen ja verkkoon kytkettävien tietokoneiden tietoturvapäivityksiä on saatavilla laitteiden odotetun elinkaaren ajan. Laitteisiin liittyviä tietoturvariskejä voi pienentää olennaisesti oman kotiverkon huolellisella suunnittelulla.”

Lue lisää:

Kohti älykästä kotia: Linkkejä taloautomaatioon

Taloautomaatio seuraa lämmitystä ja auttaa vähentämään energiakustannuksia