Kodinkoneen saa menettämään tehonsa tai pahimmassa tapauksessa rikkoutumaan ennen aikojaan, jos sitä ei käytä oikein. Oikeaan käyttötapaan liittyy olennaisena osana myös laitteen puhdistus. Tarkista laitekohtaiset huoltosuositukset aina käyttöohjeista.

Hajut pois pesukoneesta

Pesukoneen nukkasihti on hyvä tarkistaa muutaman kuukauden välein tai useamminkin, jos sitä käytetään paljon. Nukkasihti huuhdellaan ja puhdistetaan irtonukasta juoksevalla vedellä. Samalla on hyvä pyyhkiä sihdin aukon kumiosat puhtaiksi ja kuiviksi ja tarkistaa niiden kunto.

Pesukone on myös hyvä käyttää silloin tällöin tyhjänä maksimilämpötilalla ja ilman pesuainetta. Puhdistukseen voi myös käyttää esimerkiksi sitruunahappoa, joka myös poistaa mahdollisen ummehtuneen hajun. Silloin tyhjän pesukoneen pesuainelokeroon annostellaan 100 g sitruunahappoa ja käynnistetään koneen kuumin pesuohjelma. Lopuksi pyöräytetään vielä 60 asteen pesuohjelma pesuaineen kera.

Astianpesukone siistiksi

Astianpesukoneen jätesihti kannattaa irrottaa ja huuhdella parin viikon välein. Se kerää helposti irtoroskaa ja rasvaa, jotka saa yleensä pois tavallisella astianpesuaineella ja tiskiharjalla.

Sitruunahappo soveltuu myös astianpesukoneen puhdistukseen. Annostele 20–30 g sitruunahappoa tyhjän koneen pesuainelokeroon ja käynnistä kuumin ohjelma. Käytä lopuksi vielä ylimääräinen huuhtelu.

Huolehdi säännöllisesti myös astianpesukoneen luukun tiivisteiden sekä suihkuvarsien puhtaudesta.

Kahvikeitin raikastuu etikalla

Ahkerassa käytössä oleva kahvinkeitin on hyvä puhdistaa kalkkisaostumista kerran kuukaudessa. Puhdistukseen sopivat valmiit kalkinpoistoaineet tai etikka, ruokasooda ja sitruunahappo. Irto-osat on hyvä puhdistaa käsin tai astianpesukoneessa aina käytön jälkeen.

Muistathan myös, että kahvinkeittoon tarkoitettu vesi on hyvä lisätä kahvinkeittimeen puhtaalla kannulla. Näin vesisäiliöön ei kulkeudu turhaa rasvaa.

Jos kahvikoneessasi on kahvimylly, on sekin hyvä puhdistaa rasvasta säännöllisesti. Puhdistusohjeet löydät koneen käyttöohjeesta.

Puhdas pölynimuri vetää parhaiten

Pölynimurin pölypussi kannattaa vaihtaa uuteen, kun siitä on 2/3 täynnä. Hepa-suodatin on hyvä pestä muutaman kuukauden välein ja vaihtaa 1,5–2 vuoden välein. Pölypussittomat imurit vaativat myös huoltoa: niiden suodattimet on syytä puhdistaa tai vaihtaa käyttöohjeen mukaisesti. Myös suulakkeet kannattaa puhdistaa säännöllisesti irtoroskasta, jotta imuteho olisi maksimissaan.

Jos imurissa on tunkkaista hajua huoltotoimienkin jälkeen, voi siitä yrittää päästä eroon laittamalla pölypussiin lusikallinen ruokasoodaa tai pari raikastusraetta.

Uuni puhdistuu mäntysuovalla

Monet uuninpuhdistusaineet ovat varsinaista myrkkyä ja haisevat pahalta. Kotikonsteina puhdistukseen voi käyttää mäntysuopaa tai ruokasoodaa.

Levitä mietoa mäntysuopaliuosta uunin tahrapinnoille ja lämmitä 50-asteiseksi. Kun uuni on viilentynyt, poista tahrat kostealla mikrokuituliinalla. Soodapuhdistusta voit kokeilla tekemällä seoksen soodasta, suolasta ja vedestä, 2 ruokalusikallista kutakin. Levitä seos liinan avulla tahroille, anna vaikuttaa ja pyyhi pois kostealla liinalla.

Höyry puhdistaa mikroaaltouunin

Helppo tapa mikroaaltouunin puhdistamiseen on laittaa uuniin 2-3 dl vettä ja antaa sen kiehua muutaman minuutin ajan. Älä avaa luukkua heti, vaan anna höyryn kertyä pinnoille ja pyyhi höyryn puhdistamat pinnat sitten puhtaiksi.

Jos lika on kovin pinttynyttä, voit lisätä veden joukkoon tilkan etikkaa tai sitruunaa.