Säännöllinen teroitus vähentää puutarhan työkalujen kulumista ja säästää rahaa. Näin huollat lapiot, kirveet ja kuokat kesäkuntoon.

Yksinkertaisimmillaan puutarhan työkalujen teroitustyökalyuksi riittää hiomakivi eli kovasin, mutta asiaan vihkiytyneet hankkivat käyttöönsä tahkon, joko sähkökäyttöisen tai perinteisen ruismoottorilla toimivan laitteen, sekä asianmukaiset viilat ja hiomalaikat.

Kirveet ja lapiot kuntoon

Kirveen terän teroittamiseen käytetään tahkoa ja hiomakiveä sekä tarvittaessa viilaa tai hiomapaperia. Kolhiintuneen terän voi oikaista kulmahiomakoneen lamellilaikalla, kunhan varoo terän kuumenemista.

Hiomapaperia käytettäessä aseta karkeudeltaan 100–400 oleva paperi jotain kovaa alustaa, esimerkiksi käsisahan terälapetta vasten ja hio terää siihen terän suuntaisesti. Viimeistele tulos hiomakivellä ja poista kierre teroituspuikolla tai viistämällä terän kyljet lautaa vasten.

Huomioi, että teroituskulma säilyy tarkasti alkuperäisessä kuosissa; halkaisukirveissä jyrkkänä ja veistokirveissä loivana. Älä hio mahdollista pinnoitetta, sillä se estää terää ruostumasta.

Älä unohda käytön jälkeistä puhdistusta

Lapiot ja kuokat muuttavat kummasti luonnettaan, kun ne hioo teräviksi. Teroitettu pistolapio uppoaa maahan huomattavasti kevyemmällä voimankäytöllä kuin tylsä. Hionta on syytä tehdä sisäpuolelta terää kohti joko smirgelillä tai kätevimmin lamellilaikalla – ei kuitenkaan liian jyrkässä kulmassa, ettei terän kestävyys kärsisi. Sama pätee myös muihin istutusvälineisiin, kuten pieniin puutarhalapioihin.

Käytön jälkeen lapio kannattaa pestä, kuivata ja asettaa suojaisaan säilytyspaikkaan, etenkin jos siinä on puinen varsi. Ravistunut puuvarsi voidaan öljytä esimerkiksi puuöljyllä tai maalata uudelleen. Metalliosia voi puhdistaa ruosteesta hiomapaperilla tai teräsharjalla.

Lue lisää:

Näin teroitat ja huollat työkalut kuntoon

Puukon voi teroittaa nauhahiomakoneella