Työtasojen pintakäsittelyyn löytyy erilaisia puuvahoja ja öljyjä. Vaha kuivuu nopeammin, öljyllä käsitelty vaatii enemmän kuivumisaikaa. Esimerkiksi pellavaöljyllä tai kirkkaalla parafiinilla käsitellyistä tasoista irtoaa öljyä jonkin aikaa käsittelyn jälkeen, vaikka ylimääräiset imeytymättömät öljyt olisikin pyyhitty pois.

Tässä kohteessa työtasot ovat auringon tummentamaa pähkinäpuuta. Niitä halutaan huollon yhteydessä samalla vaalentaa, mutta ei täysin valkoisiksi, vaan vaalennuksella halutaan raikastaa yleisilmettä.

Käsittelytuotetta valittaessa kannattaakin tarkastaa, että se soveltuu omaan käyttötarkoitukseen. Keittiön työtasoon käytettävässä tuotteessa tulee olla merkintä soveltuvuudesta tasolle, jolla käsitellään elintarvikkeita eli on myrkytön.

Öljy- tai puuvaha suojaa puuta hyvin jonkin aikaa ja estää veden, lian ja rasvan imeytymisen. Tason päällä ei yleensä leikata terävillä veitsillä, mutta kuumista kattiloista ja paistinpannuista jää helposti tummia jälkiä, jotka eivät lähde pois pelkällä pyyhkimisellä. Tiski- tai käsienpesualtaan ympäristössä roiskevedet imeytyvät helposti puuhun, jos öljy tai vaha on kulunut pois.

Milloin hionta on ajankohtaista

Kun tasot ovat hyvässä kunnossa eli pinnat ovat sileitä ja helppoja pitää puhtaina, ei huoltoa tarvitse tehdä. Mutta jos tasoissa tuntuu karheutta, on suojaava öljy tai vaha kulunut pois ja huolto on tarpeellinen.

Työtasolle voi tehdä ns. tippatestin eli pudottaa pinnalle muutaman vesipisaran. Jos ne jäävät helmeilemään, ei huoltoa tarvitse vielä tehdä. Jos vesipisarat imeytyvät puuhun, on aika aloittaa huoltotyöt.

Huolellinen pohjatyö takaa siistin lopputuloksen

Ennen tasojen käsittelyä kannattaa tarkastaa reunasilikonien kunto. Jos ne repsottavat tai ovat muuten huonokuntoisia, ne kannattaa uusia huollon yhteydessä. Vanhat silikonit voi poistaa varovasti terävällä mattopuukolla tai muovisella, silikonin poistoon tarkoitetulla työkalulla.

Jos tasoissa ei ole kolhuja tai syvälle puuhun mennyttä likaa, riittää kevyt hionta, jonka voi tehdä käsin esimerkiksi hiomatyynyllä. Tämän jälkeen riittää yleensä yhden pintakäsittelykerroksen levittäminen. Hionnan jälkeen poistetaan pöly ja levitetään uusi vaha tai öljy pintaan. Tässä tapauksessa olisi hyvä olla tiedossa, mitä käsittelyainetta on aikaisemmin käytetty, jotta uusi käsittelyaine varmasti tarttuu tasoon.

Jos tasoille ei riitä em. kevythuolto ja halutaan poistaa auringon UV-säteilystä aiheutunut värimuutos tai vaihtaa tasojen värisävyä, tulee tasot hioa puupuhtaaksi. Pelkästään auringon UV-säteet vaikuttavat eri puulajeihin eri tavalla: jotkut puut tummuvat, jotkut kellastuvat tai punertuvat.

Hionta kannattaa tehdä koneella ja se tehdään aina puun syiden mukaisesti.

Epäkeskohiomakoneella saadaan aikaiseksi siisti hiontajälki. Työvalo helpottaa työtä, hyvässä valaistuksessa huomaa helposti milloin vanhat öljyt tai vahat on saatu pois. Jos ei omista konetta, sen voi vaikkapa vuokrata rakennuskonevuokraamosta.

Hiomakone kannattaa liittää rakennusimuriin, jolloin pöly ei leviä koko huoneistoon ja paikat pysyvät siistinä. Useissa hiomakoneissa on myös oma pölypussi, joka kerää osittain hiomapölyn. Koti-imuria ei pölyn poistoon kannata käyttää, koska hieno hiontapöly saattaa rikkoa sen.

Hionnan jälkeen tulee huolehtia pölypussin hävittämisestä turvallisesti, koska vanhaa öljyä tai vahaa sisältävässä hiontapölyssä on itsesyttymisen vaara. Turvallisin tapa on kaataa hiontapöly muovipussiin ja kastella se vedellä.

Hionnan jälkeen pölyn poisto on tärkeää käsittelyaineen tarttuvuuden kannalta. Kannattaa muistaa, että jos pölyn poistoon käyttää imuroinnin jälkeen kosteaa rättiä, pitää odottaa, että pinta on varmasti kuiva ennen kuin sitä lähtee käsittelemään. Kuivalla mikrokuituliinalla saa pölyt pyyhittyä helposti pois.

Puutaso kestää monta hiontakertaa

Käsittelytuotteita on saatavilla värittöminä sekä kevyesti sävytettyinä. Myös puulaji vaikuttaa lopputulokseen. Yleisimmät tasojen puulajit ovat tammi, pyökki, pähkinä ja saarni. Eksoottiset puulajit ovat luonnostaan hyvin värikkäitä.

Pelkästään väritön tuote syventää jo puun omaa sävyä. Tammi on vaalea puulaji, jota voi vaalentaa kevyesti sävytetyllä tuotteella – eron kyllä huomaa. Sen sijaan pyökki, pähkinä ja saarni ovat punertavansävyisiä, jolloin niiden vaalentamiseen voidaan tarvita kaksikin käsittelykertaa sen mukaan kuinka vaalea lopputulos halutaan.

Tämän kohteen työtasot ovat pähkinäpuuta, jotka auringon UV-säteily on tummentanut. Jo pelkästään hionnalla tasot vaalenivat huomattavasti, mutta koska niistä haluttiin vielä asteen verran vaaleammat, valittiin pohjalle Osmo Colorin TopOil-öljyvaha, sävyltään valkotammi, ja pintaan väritön öljyvaha. Kevyt värisävy suojaa tasoa auringon UV-säteiltä ja hidastaa puun tummumista.

Tässä kohteessa tasojen vaalennukseen riitti yksi kerros vaaleata ja kaksi kerrosta väritöntä öljyvahaa.

Tämä erikoisöljyvaha sisältää luonnon kasviöljyä ja antaa puulle turvallisen, vettähylkivän ja mattapintaisen suojan. Märkä öljy tuoksuu voimakkaasti, mutta haju haihtuu öljyn kuivuttua. Käsittelyvaiheessa ja kuivumisen aikana kannattaa huolehtia riittävästä tuuletuksesta.

Käsittelyaineen kuivuttua laitetaan lopuksi vielä uudet silikonit saumoihin, minkä jälkeen tasot ovat käyttövalmiit.

Uusissa kohteissa käsittelemättömät massiivityötasot käsitellään molemmin puolin ennen asennusta, ellei niitä ole jo tehtaalla käsitelty. Katkaisut ja leikkuuaukot tehdään työmaalla ja myös ne tulee muistaa käsitellä, koska käsittelemätön puupinta imee helposti kosteutta ja likaa. Puu elää ilman lämpötilan ja kosteuden mukaan, joten molemminpuolinen käsittely ehkäisee puun vääntymistä.

Hyvin hoidettuna massiivipuiset työtasot pysyvät pitkään kunnossa. Kun puutasot huoltaa hyvissä ajoin, pääsee myös vähemmällä työllä.