Puulattialle on tyypillistä, että käytön jäljet näkyvät lattiassa. Säännöllinen imurointi ja moppaus ovat parhaat toimet pitämään puulattia siistinä, mutta hoitokäsittelyllekin tulee ajoittain tarvetta.

Parkettialattia pysyy kauniina ja siistinä, kun huolehdit sen säännöllisestä viikottaisesta puhtaanapidosta sekä ylläpidät parkettilattialle sopivia olosuhteita, eli huoneilman suhteellista kosteutta ja lämpötilaa. Parkettilattialle suotuisa ilmankosteus on 40-60 % ja lämpötila 18-24°C. Parkettilattia turpoaa, kun ilman suhteellinen kosteus lisääntyy ja vastaavasti kutistuu, kun suhteellinen kosteus laskee. Jos suositusajat ylittyvät tai alittuvat, rasittaa se parkettia ja heikentää lattian toimivuutta.

Käytön jäljet näkyvät aina parketissa. Jos puulattia joutuu jossakin kohteessa voimakkaaseen kulutukseen, voi sen suojata esimerkiksi matoilla. Huonekalujen jalkoihin on hyvä laittaa huopatarrat.

Poista tahrat parketista tuoreeltaan

Hedelmien, marjojen, maitotuotteiden, mehujen, virvokkeiden, viinin, kahvin, teen ja virtsan jäljet saa parhaiten poistettua synteettisillä pesuaineilla. Rasvan, öljyn, kengänjälkien, kenkävoiteen, tervan, pien ja suklaan aiheuttamat tahrat puhdistetaan mineraalitärpätillä.

Kuulakärkikynän, musteen, huulipunan ja konttorikemikaalien jälkien puhdistamiseen käytetään talousspriitä. Veritahrat puhdistetaan parketilta kylmällä vedellä.

Pinttynyt lika pois hoitokäsittelyllä

Öljyvahatun lattian pinttyneen ja kuluneen pinnan hoitokäsittely aloitetaan pesemällä lattia huolellisesti esimerkiksi Osmo Colorin Öljysaippualla tai vastaavalla neutraalilla pesuaineella. Kun pinta on puhdas ja kuiva, voi naarmut ja kulumat korjata ensin. Sen jälkeen lattian annetaan kuivua ennen huoltokäsittelyn aloittamista.

Valkoisten lattioiden käsittelyyn soveltuu Osmo Colorin valkoinen öljyvaha nro 3041, tummille lattioille saman valmistajan väritön öljyvaha nro 3062. Sitä levitetään lattialle erittäin ohut kerros käyttöohjeen mukaisesti. Litra öljyvahaa riittää vähintään 50 neliön käsittelyyn. Anna kuivua ohjeen mukaan.

Näin korjaat naarmut parketista

1 Puhdista naarmukohta ensin pehmeällä pienellä harjalla (esim.kynsiharja) niin, että kaikki pöly ja lika lähtevät naarmukohdasta.

2 Käsittele värittömän lattian naarmuuntunut kohta värittömällä öljyvahalla ja värikäsitellyn lattian naarmukohta sopivan värisellä puuhavalla. Käytä apuna  esimerkiksi pumpulipuikkoa. Värin korjauksessa on huomioitava myös ajan vaikutus väriin sekä se, ettei uusi korjattu kohta välttämättä näytä samalta kuin ympäröivä lattiapinta, vaikka korjaukseen käytetty sävy olisi sama kuin alkuperäisessä käsittelyssä.

3 Pyyhi ylimääräinen öljyvaha pois naarmukohdasta 2-3 minuutin kuluttu. Toista käsittely tarpeen mukaan, kunnes pinta on hyvä, tai värillisissä lattioissa haluttu sävy on saavutettu.

4 Anna korjatun kohdan kuivua noin vuorokauden ajan ja viimeistele korjaus värittömällä öljyvahalla.

5 Anna käsitellyn kohdan kuivua vähintään 12 tunnin ajan.

Vinkit antoi Timberwise.