Ulkokalusteiden laadun varmistus on ostohetken jälkeen kuluttajan varassa. Ilman huoltoa ja oikeaa talvisäilytystapaa laadukkaimmankin kalusteen kunto ja ulkonäkö heikkenevät ja elinkaari lyhenee. Paras talvisäilytyspaikka useimmille ulkokalusteille on kuiva sisätila, ulkona pärjäävätkin on hyvä peitellä.

Puukalusteet sopivat maisemaan

Puiset puutarhakalusteet sopivat perinteisesti suomalaiseen maisemaan. Puisia puutarhakalusteita ostettaessa on hyvä varmistaa, että tuotteet ovat FSC-sertifioituja. Merkintä takaa, että materiaali on tuotettu vastuullisesti ympäristön ja työntekijöiden kannalta.

1 Tarkista ja kiristä kiinnityskohdat säännöllisesti, erityisesti taittuvien huonekalujen ruuvit on hyvä kiristää.

2 Öljyäminen tai muu pintakäsittely lisää käyttöikää.

Tiikki kaipaa öljyämistä

Tiikki on laadukas ulkoilmaklassikko. Se on luja ja kestävä materiaali, joka on perinteisesti palvellut veneissä ja laivojen kansituoleissa.

1 Luonnostaan öljyä sisältävä tiikki kaipaa säännöllistä öljyämistä, öljyämättömänä se patinoituu ajan myötä harmaaksi.

Rottinki ei siedä sadetta

Sijoita rottinkikalusteet ulkona niin, että ne ovat suojassa sateelta ja suoralta auringonpaisteelta, tai siirrä ne aina käytön jälkeen sisätiloihin.

1 Harjaa tai imuroi rakosiin mennyt pöly pois.

2 Pyyhi likatahrat nihkeällä rätillä.

Polyrottinki kestää

Suositun polyrottingin valtteina ovat kestävyys ja helppohoitoisuus.

1 Pese vedellä pari kertaa kesässä, mutta älä käytä painepesuria.

2 Suojaa polyrottinkikalusteet talveksi lumelta. Älä istahda polyrottinkipenkille pakkasella, sillä punos ei kestä painoa ja saattaa napsahtaa poikki.

Betoni pysyy paikoillaan

Betoniset kalusteet kannattaa sijoittaa niin, että niitä ei tarvitse siirrellä. Älä kuitenkaan laita niitä nurmikolle tai paljaalle maapohjalle, jotta ne eivät pääse imemeään kosteutta.

1 Puhdista pehmeällä liinalla, tahroihin voi kokeilla mietoa pesuaineliuosta.

2 Kalkkilaikut saa pois laimealla viinietikkaluioksella.

Bambu on kevyttä ja kestävää

1 Öljyä bambupuiset kalusteet säännöllisesti kerran pari kaudessa, jotta niiden pinta ei kuivua ja halkea.

2 Säilytä bambukalusteet mielellään ilmavassa ja kuivassa sisätilassa.

Kevyet metallikalusteet

1 Puhdista kostealla pehmeällä liinalla tai harjalla. Tahroihin voi käyttää mietoa pesuaineliuosta.

2 Pintaruostetta voi hangata pehmeällä sienellä ja teräspuhdistusaineella.

Nonwoodin voi maalata

Nonwood jäljittelee puuta tai muistuttaa kiveä tai betonia.

1 Puhdista kostealla liinalla, mutta älä hankaa vahvoilla kemikaaleilla.

2 Jos aurinko on haalistanut nonwood-kalusteen, sen voi maalata akrylaattimaalilla.

Huolla puutarhakalusteita säännöllisesti

Puutarhan kalusteiden kunnostukseen vaadittava työkaluvalikoima riippuu kalusteiden kunnosta ja tyypistä. Kuumailmapuhaltimella voidaan poistaa maaleja ja nauhahiomakoneella silottaa suurempia pintoja. Höylillä, taltoilla ja käsihiomapaperilla voi parannella kulmia ja kolhuja, liimoilla, ruuveilla ja ruuvinvääntimillä saadaan notkuvat liitokset turvallisemmaksi.

Jokavuotinen tehtävä on varmistaa, että taittuvien huonekalujen ruuvit eivät ole löysällä. Tähän tarvitaan useimmiten kaksi työkalua.

Kohteet ovat joskus hankalia. Eri maissa valmistetuissa ja eri ikäisissä kalusteissa saattaa olla monen tyyppisiä kiinnittimiä. Ristipäisiä ruuvejakin on kahdenlaisia ja väärän työkalun käytöllä voi saada aikaan pysyvää vahinkoa, jos ruuvin kanta rikkoutuu. Torx-ruuveissa on se ikävä piirre, että numeroa liian pieni työkalu sopii kyllä ruuviin, mutta tuhoaa sen herkästi.

Puu ja liima kuivuvat ajan mittaan ja irtoavat liitokset voivat olla hengenvaarallisia varsinkin kivikkoisessa pihaympäristössä ja terasseilla. Kun liitosta alkaa huoltaa, kannattaa vanha liima poistaa ensin huolellisesti.

Useimmat yleisliimat sopivat puulle, mutta varminta on käyttää puulle tarkoitettua erikoisliimaa.

Mikäli kalustetta ei saa laitettua puristimeen, voi liimaliitoksen varmistaa myös ruuvilla. Vanhempien ja hennompien kalusteiden ruuvauksessa ei kuitenkaan kannata käyttää liikaa voimaa, koska osat voivat halkeilla. Ulompaan osaan kannattaakin porata ensin reikä ruuvia varten, näin ruuvi menee myös paremmin oikeaan kohtaan.