Pitkä talvi on pian jäänyt taakse ja terassikelit ovat taas täällä. Talven aikana syntyneet vauriot on hyvä kartoittaa ennen kuin terassikeleistä pääsee nauttimaan kunnolla. Tässä vinkkilista terassin keväthuoltoon.

Kuntotarkistus paljastaa vauriot

Näkyykö puuterassissa ylös nousseita nauloja tai löystyneitä ruuveja? Naputtele naulat paikoilleen ja kierrä ruut taas tiukalle. Tarkista vielä, onko terassissa pehmenneitä puuosia ja vaihda ne uusiin tarvittaessa.

Pesu kirkastaa ilmeen

Puuvalmisteinen terassi kannattaa pestä ja hangata hyvin terassipesuaineella ja harjalla, jotta vanha maalipinta ja suojausaineet lähtevät kunnolla pois. Huuhtele terassi lopuksi painepesurin tai puutarhaletkun avulla. Jos terassi on laatoitettu, aloita poistamalla sammal- ja rikkaruohokasvustot laattojen välistä rikkaruohoharjalla. Huuhtele laatat hyvin puutarhaletkun avulla.

Home- ja tiilisyöpäkasvustot pois

Hometta voi muodostua sekä puun että laattojen pintaan. Käytä homeen poistamiseen kemiallista homepesuainetta ja hankaa harjalla voimakkaasti. Edellä mainittu tiilisyöpä on vaikeampi poistaa, ja puhdistusaineen lisäksi se vaatiikin paljon hartiavoimia. Käytä apuna joko rikkaruohoharjaa tai terassinpesulaitetta.

homepilkut terassilla

Terassin öljyäminen tuo suojaa ja estää rikkakasvustot

Kun puhdistus on tehty,  on varsinaisen hoidon aika. Valitse puisen terassipinnan suojaamiseen puuöljy tai muu sopiva suoja-aine. Ryhdy töihin poutaisalla säällä ja kun puu ei ole enää märkä tai kostea. Terassilaattojen väliin kannattaa lisätä hiekkaa ehkäisemään rikkaruohojen kasvua.

Tarkista terassikalusteiden kunto

Kun terassi on valmiiksi käsitelty, on hyvä tarkistaa ulkokalusteiden kunto. Aloita pyyhkimällä kalusteet puhtaiksi pölystä, hämähäkinseiteistä ja lehdistä. Puiset kalusteet kannattaa hioa, jotta öljy tai maali imeytyy niihin paremmin. Käsittele ne sitten hyvällä öljy- tai maalikerroksella ja muista antaa niiden kuivua muutaman päivän ajan. Näin ne kestävät vaihtelevaa säätä paremmin. Säänkestäville polyrottinkisille tai muovisille kalusteille riittää kunnon pesu harjalla ja saippuavedellä.

Lue lisää:

Näin onnistuu terassin perustus ruuvipaaluilla

Nikkaroi suojasermi terassille tai grillipaikalle