Onko vanhan huopakaton maalaaminen turhaa rahanmenoa vai antaako huoltomaalaus sille oikeasti lisää käyttövuosia?

Kuusikymmenluvulla rakennettu saunamökki nököttää jyrkän rinteen alla, kallion kainalossa. Tästä syystä näkymä katolle on erilainen kuin tasamaalla oltaessa. Päämökin terassilta katsottuna saunan katto on sen tärkein julkisivu: ainoa, mitä rakennuksesta siitä suunnasta näkyy. Siksi kattoa on tiirailtu sillä silmällä jo muutaman vuoden.

Katto on katettu jo kahdesti, eli bitumihuopaa on tuplakerros. Männikköisessä rinteessä katolle kertyy nopeasti havunneulasia ja muita luonnon­antimia. Kattoa on harjattu epäsäännöllisen säännöllisesti, mutta pelkkä harjaus ei poista huovan epätasaiseen pintaa jääviä eloperäisiä aineksia. Sammalkin on saanut jalansijaa rakennuksen varjoisalla takaseinustalla.

Sammal ei juurru

Vastoin yleistä luuloa sammalilla ei ole juuria. Joten jos joku näin väittää, niin voitte ampua alas moisen käsityksen. Sammalet ottavan veden ja ravinteet suoraan varren ja lehtien kautta. Joillakin lajeilla on versoissaan juurtumahapsia, jotka sitovat yksilöt alustaansa ja toisiinsa.

Sammaleet kasvavat pituutta yläpäästään ja lahoavat alaosastaan, joten siksi ne myös irtoavat melko helposti.

Jäkälät ovat toista maata. Ne ovat eliöryhmiä, jotka koostuvat sienestä ja mikroskooppisista viherlevistä tai syanobakteereista. Monimutkaisen rakenteensa ansioista ne ovat omavaraisia ja pystyvät kasvamaan ympäristössä, jossa ei ole lainkaan muita orgaanisia aineksia. Jotkut jäkälälajit kiinnittyvät tiukastikin alustaansa tähän tehtävään erikoistuneen rihmastonsa ansiosta.

Mikään katto ei ole turvassa tuulen mukana kulkevien itiöiden tai mikroskooppisten jäkälämurujen leviämiseltä. Mainospuheista huolimatta mikään pinnoitekaan ei sitä estä, vaan ainoastaan hidastaa. Luonto pääsee aina niskan päälle.

Painepesurilla puhdasta

Bitumi- ja huopakaton käyttöikä on noin 15–30 vuotta riippuen katteen materiaalista, alla olevista rakenteista ja ympäristön rasitteista.

Saunamökin katto on rakennettu 60-luvun puolivälissä ja toinen kattohuopakerros lisätty 80-luvun lopulla. ”Parasta ennen”- päivämäärä oli siis haalistunut jo aikaa sitten. Omistajanvaihdoksen myötä mökkikiinteistö ehti uinua Ruususen unta useita vuosia, joten korjauksetkin saivat odottaa.

Perusteellinen kattoremontti on väistämättä vielä joskus edessä. ­Kiireellisempien töiden vuoksi sitä haluttiin siirtää vielä vuosi tai pari eteenpäin. Jatkoajan saamiseksi päädyttiin kokeilemaan vesiliukoista, joustavaa huopakattomaalia, koska liuotinohenteisten bitumien kanssa tuhraaminen tuntui työläältä.

Ennen maalaamista katto piti puhdistaa kunnolla havunneulasista, sammaleista ja jäkälästä. Samalla tarkastetettiin katon kunto. Maalausta varten ei pelkkä harjaus riitä, vaan tarvitaan painepesuria. Vesipesun lisäksi voi käyttää laimennettua homeenestoainetta, mikäli katsoo sen tarpeelliseksi.

Saunamökin katto oli muuten ehjä, mutta toisen puolen räystäslaudasta olivat huopanaulat nousseet ylös. Se on merkki laudan pehmenemisestä, joten se oli uusittava ennen maalausta.

Katto pestiin painepesurilla, jossa oli roto- eli turbosuutin. Turbosuutin on pyörivä, pistemäinen ja tehokkaampi kuin painepesurin normaali suutin. Vanhan kattohuovan yllättävänkin hyvästä kunnosta kertoi se, että pinta kesti reippaankin pesun vahingoittumatta.

Pesun jälkeen katto sai kuivua pari vuorokautta.

Maali kuivuu nopeasti

Maalaukseen ryhdyttäessä katon pinnan pitää olla kuiva ja ilman lämpötilan vähintään +5°C. Vesiliukoista pinnoitetta käytettäessä alustan ei tarvitse olla niin rutikuiva kuin bitumilla käsiteltäessä. Bitumi ei tartu vähänkään kosteaan alustaan tai hilseilee myöhemmin pois.

Syyskesän leppeä pilvipouta tuntui oikein sopivalta keliltä katon maalaukseen. Kesän hellepäivinä maalausta ei voinut tehdä, koska huovan pinta ei saa olla liian kuumakaan. Myös voimakas auringonpaiste tai sateen uhka siirtävät työtä sopivampaan aikaan.

Maalatun pinnan on myös ehdittävä pintakuivaksi ennen iltakasteen laskeutumista, sillä suuri ilmankosteus hidastaa kuivumista ja himmentää maali­pintaa.

Sopivissa sääoloissa maali on pintakuiva noin tunnin sisällä maalaamisesta. Vuorokauden kuluttua voi maalata toisen kerroksen.

Kuivumista odotellessa havunneulasia oli jo ehtinyt lentää katolle, joten uusi, kevyt harjaus oli tarpeen ennen uuden kerroksen levittämistä.

Pohjamaalaus tehdään vedellä ohennetulla maalilla ja pintamaalaus ohentamattomalla. Työvälineet voi valita makunsa mukaan.

Saunamökin maalari käytti Boschin allpaint-maaliruiskua, joka myös ”pölynimuriruiskuna” tunnetaan. Ruiskua käytettäessä pitää huomioida, että sumuna leviävää maalia lentää ympäristöön. Terassit on syytä suojata ja pihakalusteet siirtää kauemmas.

Katon reunat tai räystäslaudan päälle käännetty huopaosuus on helpointa ja siisteintä levittää siveltimellä.

Hyvin levittyvä maali vanhan huopakaton pintaan

Esivalmistelujen jälkeen maalaustyö oli helppoa ja nopeaa. Yhden lappeen käsittelyyn meni aikaa noin tunnin rupeama. Välineiden puhdistus oli helppoa ja vaivatonta, koska maali on vesi­ohenteinen.

Maaliruiskun säiliöön mahtui litra maalia, joka oli laimennettu ohjeen mukaan lisäämällä siihen viisitoista prosenttia vettä. Maalisuihku oli tasainen. Myös ohentamaton maali levisi ”pölynimuriruiskulla” hyvin, eikä nahkeutunut neulan ympärille, kuten usein käy tavallisen maaliruiskun kanssa.

Litra ohennettua maalia riitti peittämään noin kolmen neliön kaistaleen. Tekijä laski, että koko katon kahteen kertaan käsittelyyn kuluisi noin kahdeksantoista litraa maalia.

Yksi yhdeksän litran maaliastia maksaa ostopaikasta riippuen 100 euroa. Maali on sävytettävä, joten se nostaa hintaa joitakin euroja.

Saunamökin kasvojenkohotus tuli­ maksamaan reilut 200 euroa, koska työ tehtiin itse. Jokainen voi itse tykönään päätellä, että onko se rahan ja vaivan väärti?

Saunamökin omistajan mielestä työ kannatti. Ulkonäkö parani huomattavasti. Ehjä, vanha huopa sai ylleen vedenpitävän ”sadetakin” talven tuiverrusta vastaan. Valmistajan mukaan akrylaattimaali toimii joustavuutensa ansiosta myös vaihtelevissa olosuhteissa. Sen pitäisi kestää edestakaisin sahaavat lämpötilat. Se rauhoittaa omistajan mieltä.

Tulevina vuosina nähdään toteutuuko alkuperäinen ajatus siitä, että nyt tehty huoltomaalaus siirtää kattoremonttia muutamia vuosia eteenpäin. Vai oliko se vain ”viimeinen voitelu”, kuten työmaalle poikennut koiranleuka väitti.

Valmistaja lupaa maalin antavan huopakatolle joustavan, vesitiiviin kerroksen, jonka pitäisi kestää niin sateet kuin pakkasetkin.

Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 12/21.

Lue lisää:

Näin uusittiin kesämökin huopakatto