Kodin energiankulutuksesta 12 prosenttia kuluu sähkölaitteisiin, valaistukseen ja ruoanlaittoon. Nyt on hyvä opetalla käyttämään kodin laitteita energiatehokkaasti.

Jos suunnittelet uuden kodinkoneen hankintaa, nyt on nousevan sähkön hinnan vuoksi entistä kannattavampaa valita paremman energialuokan laite.

Energiamerkintä kertoo laitteen energiatehokkuudesta luokituksella A-G, joista A-luokan tuotteet ovat energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet tehottomimpia. Energialuokitus löytyy muun muassa jääkaapeille, astian- ja pyykinpesukoneille, televisiolle, näytöille sekä lampuille. Lisäksi esimerkiksi kuivausrummuissa on käytössä myös luokat A+, A++ ja A+++, jolloin luokan A+++ -laitteet ovat kaikkein energiatehokkaimpia.

Kodin laitteiden uusiminen tuo säästöä

Hankintahinnan lisäksi kannattaa huomioida myös energiakustannukset uutta sähkölaitetta valitessa. Usein paremman energialuokan laitteet tulevat halvemmaksi laitteen elinkaaren aikana. Laitteiden energiankulutuksen vertaileminen on helppoa. Energiamerkinnöissä laitteiden laskennallinen energiankulutus on kerrottu joko vuoden tai esimerkiksi 100 pesun aikana.

”Energiamerkinnän avulla kuluttajat voivat helposti valita tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja siten säästävät rahaa laitteen elinkaaren aikana. Esimerkiksi valitsemalla C-luokan jääkaappipakastimen F-luokan laitteen sijaan, voi säästää 137 kilowattituntia ja 55 euroa vuodessa, kertoo johtava asiantuntija Juha Toivanen Energiavirastosta.

Kun valitsee kuivausrummuista A+++ -luokan laitteen B-luokan sijaan, voi säästöä kertyä vuodessa 380 kilowattituntia. Se tekee säästöä jo 152 euroa vuodessa.

Esimerkit on laskettu sähkön hinnalla 40 snt/kWh.

Miten voi säästää ilman että uusi kodin laitteita?

Tehokkaimpia keinoja säästää energiaa kotona ovat muun muassa lämmityksen säätäminen alemmas erityisesti tiloissa, joissa ei oleskella sekä suihkuaikojen lyhentäminen.

Kodin sähkölaitteiden käyttäminen energiatehokkaasti on myös hyvä keino säästää. Ohjeet energiatehokkuuden lisäämisen ovat helpot:

– Älä pidä laitteita turhaan päällä
– Hyödynnä laitteen eko-ohjelmaa
– Pese täysiä koneellisia
– Jos laitteessasi on ajastin, ajasta laitteen käynti sähkön halvempien tuntien aikaan

Lue lisää:

Kannattaako rikki mennyttä kodinkonetta korjata?

Ovatko kodinkoneiden uudet energialuokat vain EU:n ohjaamaa viherpesua?