Puutarhan bensakäyttöiset ruohonleikkurit ja pienkoneet tulevat joskus tiensä päähän. Puutarhakalusteet ja terassilaudatkin tulevat ajan mittaan vaihtoikään. Näin hoidat niiden kierrättämisen.

Kun bensakäyttöinen ruohonleikkuri tai muu työkone tulee käyttöikänsä loppuu, on sen sijoituspaikka metalliromukeräyksessä. Ennen kuin kone viedään kierrätysasemalle, pitää se tyhjentää öljyistä ja bensoista. Öljyt ja bensat kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen joko Sortti-asemilla tai vaarallisen jätteen kontteihin, joita löytyy joidenkin huoltoasemien pihalla.

Sähkökäyttöinen ruohonleikkuri tai puutarhan pienkoneet sen sijaan kuuluu sähkölaitteiden keräyslavalle. Sen akku pitää poistaa omaan keräykseensä turvallisuussyistä.

Näin hävität terassilaudat

Selvitä ensin terassilaudan materiaali. Puiset, lämpökäsitellyt terassilaudat kuuluvat puujätteeseen, muovikomposiittilankut puolestaan palavaan sekajätteeseen.

Kestopuulaudat eli painekyllästetty puu on vaarallista jätettä, joten näitä lautoja ei saa laittaa kotipihan sekajäteastiaan, talkoolavoille tai käsittelemättömän puun joukkoon. Kestopuulaudat pitää tuoda Sortti-asemille omalle lavalleen, josta ne viedään asianmukaiseen käsittelyyn. Käsittelemättömästä puusta otetaan kierrätysmaksu.

Muoviruukut muovikeräykseen, maalit vaarallisen aineen keräykseen

Kukkaistutusten keraamiset kukkaruukut ovat sekajätettä. Puutarhamyymälästä ostetuissa taimissa olevat muoviset ruukut voi laittaa muovikeräykseen.

Maalaamisurakasta yli jääneet maalit ovat vaarallista jätettä, samoin maalausvälineiden pesuvesi. Ne pitää toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen, eikä missään nimessä kaataa viemäriin.

Tyhjä tai täysin kuivunutta maalia sisältävän metallisen maalipurkin voilaittaa metallinkeräykseen, muovinen maalipurkki kuuluu sekajätteeseen.

Kierrätä kalusteet kavereille tai puujätteen keräykseen

Puiset puutarha- ja parvekekalusteet, keinut, rottinkikalusteet ja rottinkikorit voi tarjota jatkokäyttöön naapureille tai myyntipalstojen kautta tarvitseville. Jos kalusteet ovat rikkinäisiä, voi yksittäisen kalusteet laittaa kiinteistön sekajäteastiaan. Suuret määrät kuuluvat Sortti-asemalle puujätteen keräykseen.

Jos kalusteen materiaalina on painekyllästetty puu, pitää se toimittaa erilliseen keräykseen samalla tavalla kuin muukin painekyllästetty materiaali. Polyrottinkisen kalusteet sisältävät metallia, ja ne hävitetään sekajätteeseen.

Työnsä tehneen puutarhaletkun voi hävittää sekajätteeseen, ruukuissa olevan kukkamullan biojätteeseen. Suuremmat määrät (peräkärrykuormat) maa-ainesta esimerkiksi pihalta ja puutarhasta toimitetaan Sortti-asemille kiviainekseen tai kuntien maankaatopaikoille.​

Jos kasvihuoneesta rikkoutuu lasi, voi pienet kappaleet laittaa kiinteistön sekajäteastiaan esimerkiksi pahviin pakattuina. Kokonaiset ikkunat ja suuret lasimäärät toimitetaan Sortti-asemalle palamattoman jätteen hinnalla.

Lue lisää:

Näin teroitat ja huollat työkalut kuntoon

Näin huollat ruohonleikkurin kesäkuntoon